Debitering av el i bostadsrättsföreningen

11 november 2022

Styrelsen har noterat att många undrar vad som händer med elen gällande mätning, debitering och vad priset per KWh kommer att bli. Vilket är helt förståeligt.
Intentionen var att allt skulle vara klart i augusti-september för att kommuniceras till medlemmarna.

Anledningen till att vi ännu inte kunnat informera om detta har varit att projektet erfarit en hel del utmaningar som varit komplexa i en hel del frågor, rutiner och avtal som måste vara på plats innan lanseringen. Detta har tagit mycket längre tid än vad man kunnat planerat för.

För att lugna den oro som uppstått då elkostnaderna skjutit i höjden så kommer vi inte debitera allt i en klumpsumma i första kvartalet 2023.

Från och med januari kommer föreningen att debitera för förbrukad el månad för månad. Detta innebär att föreningen ligger ute med några månaders elräkning för varje boende (för 2022) som betalas i en klumpsumma när en boende flyttar. Rutinen för fakturering vid avflyttning/inflyttning i skrivande stund ses över tillsammans med HSB Stockholm. Men ni betalar fram till överlåtelsedatumet och sedan blir det en slutreglering på hela det utestående beloppet.

Vi väntar just nu på att få den information om inloggning till portalen hos Ngenic, där varje medlem själv kan logga in via webbläsaren på sin dator och titta på sin egen förbrukning.

Man kan välja att se förbrukningen på flera olika sätt om så önskas. Se exempel i bilden till höger på Kometvägen 1 & den fastighetsmätare vi har där:

Dock så kommer inte priset per KWh att synas där utan styrelsen kommer att behöva lägga upp den informationen på hemsidan löpande.

En annan faktor som också gjort att vi ännu inte kan kommunicera vad KWh priset blir är det elprisstöd som Regeringen nu lagt fram och beslutat om. För oss som ligger i prisområde SE3, så innebär det ett bidrag om 50 öre/KWh. Om det kommer att vara möjligt för föreningen att söka detta stöd kvarstår att se, det kommer om så är fallet att få en positiv påverkan på vårt eget KWh pris.

Utdrag från Ellevios hemsida om elprisstödet:
”Nu har regeringen och Svenska kraftnät gett mer detaljer om utformningen av högkostnadsskyddet för höga elpriser, även kallat elprisstödet eller elpriskompensationen.

Pengar kommer betalas ut till elanvändare i prisområde SE3 och SE4, det vill säga de södra delarna av landet, från Dalarna och söderut.

Summan baseras på hur hög din elförbrukning har varit under perioden oktober 2021 - september 2022.

För dig som Elleviokund i elområde SE3 uppgår stödet till 50 öre per förbrukad kWh under 12-månadersperioden. För de med förbrukning i elområde SE4 uppgår stödet till 79 öre per förbrukad kWh, det omfattar dock inga Elleviokunder.

Stödet omfattar alla som har ett avtal med ett elnätsföretag; hushåll, företag, organisationer och så vidare.

Nu kommer förslaget att granskas av Energimarknadsinspektionen. Det är än så länge oklart när stödet kommer kunna börja betalas ut.

Regeringen har gett Försäkringskassan och Svenska kraftnät i uppdrag att förbereda för hur det så kallade högkostnadsskyddet för höga elpriser ska kunna betalas ut till de elkunder som är berättigade att få del av stödet.”

Länk till denna info:
Ellevio | Så fungerar det nya högkostnadsskyddet för höga elpriser

Hälsningar,
Styrelsen


Till nyhetslistan