Status entrérenovering Kometvägen

27 februari 2020

Tisdagen den 25/2 hade ansvarig projektledare, förvaltning och representanter från styrelsen möte med entreprenören för att följa upp frågor kring entreprenaden. Samt diskutera inkomna skrivelser, önskemål och kritik mot kulörvalet från boende. Respektive boende har personligen fått svar på sina frågor. En sammanställning av frågor och svar kommer läggas upp på föreningens hemsida.

Vi vill dock reden nu förtydliga för alla i föreningen att vi har tagit fram ett underlag som beskriver den nivå och det resultat trapphusrenoveringen ska leda till. Det har utförts i samråd med professionella, kompetenta resurser. I det sammanhanget utfördes också behandlingar i två trapphus kallade ”referenstrapphus”.

Nivån på referenstrapphus och nivån i avtal med vald, i konkurrens där val utfördes professionellt och enligt normal praxis, entreprenör är inte exakt detsamma. Därför kan man inte direkt genom att studera ”referenstrapphus” och aktuellt utförande dra några slutsatser utan att samtidigt ha tillgång till, och kompetens att tolka innehållet i, avtalshandlingarn mellan parterna, beställaren BRF Venus och vald entreprenör Hagman & Hübinette Måleri AB.

Till dags dato har en mycket kompetent oberoende professionell besiktningsman genomfört 4 st. förbesiktningar (FB) enligt praxis i ”Allmänna Bestämmelser” (AB 04) kap 7. Dessa är protokollförda som föreskrivits. Varefter en FB genomförs följer man också upp att tidigare anmärkningar är åtgärdade. Senaste förbesiktning FB nr 4 utfördes 2020-02-04.

Vi, beställaren, har dessutom rätt att framföra anmärkningar som missats vid förbesiktning inom 6 månader. Dessa måste entreprenören också åtgärda så länge det inte är tveksamt om skada uppkommit efter en FB eller inte anses som ett fel av besiktningsman

Allt tyder på att entreprenören utför arbeten enligt de överenskommelser som finns i avtal mellan parterna. Till dessa finns exakta beskrivningar över de behandlingar som ska utföras allt enligt ”Allmän material och arbetsbeskrivning för husbyggnad” (AMA Hus 08) kapitel L. Det är mot dessa besiktningsmannen besiktigar och bedömer utförandet.


Renovering av miljörummen

Miljörummen kommer renoveras växelvis med start på Kometvägen vecka 15, 16, 17 och på Meteorvägen 18, 19, 20. Under de tre veckor dessa miljörum renoveras kommer behörighet ges för boende på Kometvägen till motsvarande miljörum på Meteorvägen.

Därefter är det de boende på Meteorvägen som får behörighet till de ny renoverade miljörummen på Kometvägen. Även det under tre veckor.

Entreprenören uppfattar just nu, om inte föreningen/boende kommer med önskemål och tilläggsarbeten, att de kommer bli klara uppsatt tidsplan förutom små anmärkningsåtgärder som skall slutföras en vecka efter slutdatum. Tillägg och ändringar är dock aktuella vilket kan leda till viss förskjutning av sluttiden.
Gamla nödutrymningskyltar samt skyltar på hissdörrar ska bytas ut mot nya och väggen eller dörrytan bakom skyltar ska målas. På grund av olika säkerhetskrav i hissdirektiv, brandregelverk måste det ske i princip parallellt med arbetsmomenten för renovering av vägg och hissdörr.

Vi har även tilläggsbeställt samma behandling av väggar i hela entréerna på Kometvägen vilket innebär att entreprenören måste gå tillbaka och göra om behandlingar i 3 – 4 entréer. Beställning har även gjorts gällande målning av hissdörrarnas insidor.

Vänligen,

Styrelsen


Till nyhetslistan