Elprisstöd

29 mars 2023

Elprisstöd till bostadsrättsföreningar – frågor och svar
Det finns fortfarande en hel del obesvarade frågor och det råder stor osäkerhet kring om och hur bostadsrättsföreningar kommer få ta del av stödet.

Vilka kommer få ta del av elprisstödet?
Elprisstödet är tänkt att gå till den elanvändare som köper el för eget bruk i Sverige, både privatpersoner och företag/juridiska personer. Stödet gäller elanvändare med elanläggning i södra Sverige, elområde 3 och 4.

Det är den elanvändare som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 som ska få del av stödet. Det innebär att boende i bostadsrättsföreningar med gemensamt elavtal eller individuell mätning av el där föreningen står på elnätsavtalet inte kommer få ta del av elprisstödet till privatpersoner.

Det gäller även den tid innan övergången till IMD, dvs september 2021 till och med juni 2022, eftersom mätarna var borttagna i november 2022 så faller elprisstödet bort helt för oss medlemmar.

När och hur kommer elprisstödet betalas ut till bostadsrättsföreningar?
Den 20 februari började elprisstödet betalas ut till privatpersoner via Försäkringskassan. Det finns ännu inget tydligt besked om bostadsrättsföreningar omfattas av stödet till företag och juridiska personer. Det finns inte heller svar på hur och när bostadsrättsföreningar får ta del av stödet, eller vilken/vilka myndigheter som ska genomföra utbetalningen till företag och juridiska personer.

Så snart det är klart kommer stödet för den förbrukade elen som uppmätts på våra egna mätare att komma alla medlemmar till gagn. Antingen genom en utbetalning eller en reducering på framtida avier.

Förslag om utbetalningen på remiss
Regeringen har den 20 februari lagt ett förslag om hur utbetalning till företag och juridiska personer ska gå till. Förslaget innebär i korthet att Skatteverket ombesörjer utbetalningen och att föreningar loggar in och ansöker om stödet hos Skatteverket under perioden 30 maj–23 september.

Observera att detta är ett förslag som nu är ute på remiss och inte en beslutad lösning. Det finns idag ingen information om när ett slutligt besked kommer.

Var kan jag läsa för att hålla mig uppdaterad om senaste informationen?
På Svenska kraftnäts hemsida finns den senaste informationen om elprisstödet. 


Till nyhetslistan