Rökning på balkong

11 juni 2021

Balkong- och vädringssäsongen är i antågande men ibland störs tyvärr balkongfriden av att det uppstår osämja mellan boende på grund av rökning. Vad gäller egentligen?

Det är tillåtet att röka i sin egen lägenhet och på sin egen balkong. En bostadsrättsförening kan inte heller med bindande verkan förbjuda rökning genom ordningsregler eller stadgeändring. Rökningen får dock inte störa grannarna och man får inte skräpa ner på gemensamma ytor.

Om det inte föreligger några byggnadstekniska brister kan en anmodan skickas till den boende. Det saknas dock praxis på området rökning som ger stöd för att rökning kan utgöra tillräcklig grund för uppsägning. I bedömningen av om en störning föreligger i lagens mening tas ingen särskild hänsyn till om grannarna är allergiska eller särskilt känsliga mot rök. Möjligheterna för föreningen att gå vidare med en uppsägning på grund av rökning anses väldigt begränsat.

Lagen ger inte heller fastighetsägaren rätt att själv besluta om förbud mot rökning inom fastigheten. Däremot gäller rökförbud vid föreningens lekplatser om allmänheten har tillträde till dessa. Om en bostadsrättsförening har en lekplats dit fler än de boende har tillträde till, omfattas den alltså av rökförbudet. Rökförbud gäller också vid entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till och lokaler med gemensam entré dit allmänheten har tillträde.

Styrelsen ber alla att visa hänsyn till sina grannar och inte kasta fimpar över sitt balkongräcke som kan landa olyckligt på någon annans balkong. Vi uppmanar även till att ta kontakt med sin granne om man besväras mycket och påtala detta för vederbörande.