Laddning av elbil i vägguttag förbjudet

22 februari 2019

Elsäkerhetsverket avråder från att ladda bilen i ett vanligt shuko/vägguttag/motorvärmare. Anledningen är att ett vägguttag inte är dimensionerat för att klara den värmeutveckling som uppstår när uttaget belastas med full effekt under lång tid. Detta innebär att det finns risk för brand i uttaget samt installationen vilket i sin tur kan leda till brand i fastigheten där bilen laddas.

En annan anledning till varför man inte bör ladda en elbil i ett vanligt vägguttag är att laddning på detta sätt tar lång tid, ca 12-14 timmar för att ladda en Nissan Leaf med 25 kW batteripack. I takt med att batterierna blir större kommer det inte att gå att ladda sin elbil från tomt till fullt i vägguttaget på acceptabel tid.

Styrelsen har nu beslutat med omedelbar verkan att det är strängt förbjudet att ladda sin laddhybrid/elbil i ett vanligt shuko/vägguttag/motorvärmare. De som gör detta riskerar att få sin p-plats/garageplats uppsagd.

Är man intresserad av att få en laddstolpe, skicka en intresseanmälan till brfvenus@brfvenustaby.se och ange ”Laddstolpe” i ämnesraden.

 


Till nyhetslistan