Status entrérenovering Kometvägen

10 februari 2020 Styrelsen har på senaste styrelsemötet den 31/1 gått igenom inkomna skrivelser, där flera boende uttryckt ett missnöje med entréentreprenaden. Man har kommenterat styrelsens ansvar för projektet, kvalitén på arbetet och färgvalet på hissdörrarna i den gula färgen.

Styrelsen har redan tidigare reagerat på utförandet av entreprenaden på Meteorvägen och därför haft möten med entreprenören och projektledaren gällande detta, det har även varit anmärkningsvärt många kommentarer som kommit från besiktningsmannen vid besiktningarna.

Att detta har fortsatt är såklart beklagligt. Som en första åtgärd beslutades på senaste styrelsemötet att vi omgående sätter in en ny projektledare, Robert Vigert, som också är projektledare för balkongprojektet.

Entreprenadtypen för denna renovering är en så kallad utförandentreprenad (enligt AB 04) till fast pris, där man som utförare själv löpande besiktar sitt eget arbete. Sedan sker en förbesiktning av en oberoende besiktningsman tillsammans med föreningens förvaltning, projektledare och eventuella ledamöter som har möjlighet att närvara. Projektledaren är dock styrelsens främsta resurs för uppföljning av entreprenaden.

Vid entreprenadens slut så sker även en slutbesiktning. Detta är normalt en självreglerande process där dåligt eller felaktigt utfört arbete behöver göras om tills det blir rätt. Om entreprenören konsekvent inte utför arbetet enligt krav och standard blir det till slut väldigt kostsamt att åtgärda för utföraren. För föreningen kostar det inget extra och om justerande åtgärder medför förseningar så utgår det viten till föreningens fördel för det.

Efter flera boendes feedback på den gula färgen och kvalitén på arbetet så gjordes även en preliminär förbesiktning på Kometvägen med entreprenören veckan efter styrelsemötet. Medverkande var besiktningsmannen, projektledaren och delar av styrelsen. Där beslutades det att man färdigställer entréerna på Kometvägen 1, 3 och 5 så att styrelsen kan göra en bedömning på helheten. Färgen på hissarna skall vara NCS S 2060-Y20R och det är verifierat att rätt färg också använts vid målningen. Alla väggar skall bredspacklas och insidan på hissarna skall självfallet också målas.

Att göra alla boende nöjda i en färgfråga är en mycket svår uppgift och styrelsen har förståelse för att alla inte kan ha samma åsikt om färgsättningen. Det är också anledningen till att en färgsättande arkitekt anlitades för att ta fram ett förslag med tidstypiska färger som passar in i våra entréer och våningsplan. Inför projektet höll styrelsen visningsdagar där man som boende kunde komma och titta på provmålningarna där alla färger fanns tillgängliga att se och man kunde då komma med feedback.

Att så här sent i projektet trots visningsdagarna inkomma med åsikter om färgvalet och en önskan om att stoppa projektet på grund av dem anser inte styrelsen är rimligt. Trots det kommer styrelsen göra en samlad bedömning efter färdigställning av de tre första portarna.

Med vänlig hälsning,
Styrelsen