Hantering av grovsopor i BRF Fjädern

09 februari 2015 Inga container tillsvidare

Sedan sophuset vid vändplanen stängdes, på grund av mycket höga kostnader, har styrelsen valt att låta SITA placera en container på föreningens brandgata från fredag förmiddag till måndag morgon vid ca 6-8 tillfällen/år; detta så att föreningens medlemmar ska ha möjlighet att slänga brännbart avfall på ett smidigt sätt. Detta är en extra service till alla medlemmar i föreningen, men inget som styrelsen har skyldighet att tillhandahålla.

Tyvärr har containern medfört kostnader och merarbete: skrymmande saker slängs, t.ex. möbler, vilket innebär att containern fylls väldigt snabbt och skräp lämnas utanför containern. Skräpet blir kvar på brandgatan efter att containern hämtats av SITA. Detta innebär att bortförsel av detta skräp måste beställas och bekostas. Vi tror att containern utnyttjas av andra än Fjäderns medlemmar, vilka alltså orsakar merkostnader för vår förening och våra boende.

Vi har konsulterat SITA för att undersöka om det går att ha en mindre container inne på någon av våra gårdar, men tyvärr finns ingen plats då det skulle utgöra ett hinder för utryckningsfordon. Att placera en container på någon av gräsmattorna ser vi inte som ett alternativ då gräsmattorna skulle förstöras i sådana fall.

Styrelsen har vid årets första styrelsemöte den 26 januari diskuterat igenom men inte funnit någon lösning på problemet. Frågan är tills vidare bordlagd, ingen ny container är beställd men vi fortsätter att fundera över alternativa lösningar. Detta innebär att var och en av oss tills vidare själv får lösa hanteringen av grovsopor.

Vi hoppas på er förståelse för detta, vi fortsätter att fundera och återkommer snarast möjligt.