Legionella - känn på era handdukstorkar

21 december 2020 Sanering är beställd och kommer att utföras på kemisk väg. Nedan följer kort information om vad detta innebär för dig som boende.

Det har kommit till vår kännedom att det finns legionellabakterier i föreningens varmvattencirkulation. Sanering är beställd och kommer att utföras på kemisk väg. Nedan följer kort information om vad detta innebär för dig som boende.

De allra flesta blir inte sjuka
Avgörande för ett insjuknande är mängden bakterier och individens motståndskraft. Till grupper med ökad risk för att drabbas räknas rökare och äldre. Män drabbas i högre utsträckning än kvinnor. Störst risk löper personer med nedsatt immunförsvar exempelvis transplantationspatienter och cancerpatienter som genomgår cellgiftsbehandling.

Legionärsskjuka
Legionella orsakar Legionärssjuka vilket är en form av lunginflammation. Bakterien sprids via inandningsbara vattendroppar, bland annat från duschar. Du blir inte smittad av att dricka vattnet och det sprids heller inte från person till person.

Antibiotika
Om du känner dig dålig, kontakta direkt din husläkare eller vårdcentralen. Legionärssjuka behandlas med antibiotika.

För den som vill veta mer finns det information att hämta på Boverket och hos Folkhälsoinstitutet.

Förebyggande
Uppkomsten av legionellabakterier sker främst där det finns stillastående vatten. Vi uppmanar alla att om ni har kvar vattenburna handukstorkar så måste de vara i gott skick och fungera.
Är dessa kalla eller svala, måste ni genast göra en felanmälan till fastighetsskötaren, HSB Fastighetsservice på telefon 010-442 11 00.  


Har du frågor kontakta föreningens förvaltare
Catharina Hillerström Vagli
Tel 010-442 12 68       
catharinahillerstrom.vagli@hsb.se