Uppdaterad info rörande höghusen på Tempotomten!

28 mars 2018

Kommunen går vidare med planerna på fyra höghus längs Jarlabergsvägen (Tempo-tomten). Den så kallade granskningsfasen pågår (till den 4 april 2018) under vilken alla har möjlighet att återigen lämna synpunkter på förslaget till kommunen (se nedan).

I det nya förslaget har våningsantalet sänkts med 1-2 våningar (nu är husen 8-9 våningar höga), balkonger har fått ny placering på de två norra husen (de närmast busshållplatsen) och de två husen längst söderut (de mitt emot skolan/skolbaracken) har fått ändrade mått (de har kommit närmare Brf Fjäderns fasad: från 17 till 16 meter). Husen är placerade något glesare, men den lägre bebyggelsen mellan de två södra husen har höjts med en våning.  

Förslaget är med andra ord inte särskilt annorlunda det tidigare.

Brf Fjädern lämnade synpunkter i den tidigare samrådsfasen med hjälp av en jurist. Vår huvudinvändning var att höga hus inte passar i Jarlaberg. Vi var inte de enda som tyckte det. Vid samrådet lämnade 93 enskilda boende synpunkter: den överväldigande majoriteten (87 stycken) tyckte att höga hus inte passar in i/inte är i stil med Jarlabergs arkitektur/karaktär. Dessutom lämnades mängder av andra synpunkter på hur förslaget kommer att påverka trafiken, barnens skolväg, skuggning, vindar, buller osv och hur vi riskerar att bli av med vår butik här i Jarlaberg.

Brf Fjädern har återigen tagit hjälp av jurist för att lämna in synpunkter på det nya förslaget som vi fortfarande inte tycker passar in i Jarlaberg.

Vi uppmanar alla enskilda boende i föreningen att också höra av sig till kommunen.

Efter att kommunen bearbetat alla nya synpunkter ska kommunfullmäktige fatta beslut. Om kommunens beslut är att godkänna det nya förslaget på detaljplan kan beslutet överklagas till mark- och miljödomstolen. Om kommunen vinner i den domstolen kan man överklaga en gång till: till mark- och miljööverdomstolen. Först därefter kan entreprenören (de som äger tomten och ritat husen) söka bygglov kring byggnationens olika specifika delar (lägenheternas storlek osv) och sätta igång att bygga.

Tanken med att ta hjälp av jurist är att vi tror att vi har större möjlighet att övertyga kommunen att vi har rimliga invändningar mot förslaget och framförallt att vi har större chans att lyckas med ett överklagande i senare skede.

Vi vet ännu inte när kommunfullmäktige tänker fatta sitt beslut. Vi försöker bevaka detta, så att också våra politiker ska få veta hur förslaget påverkar oss som bor här och vad vi tycker om det.

Förslaget hittar man på kommunen hemsida. Sök på www.nacka.se/stadsutveckling via projekt ”Jarlabergsvägen” eller direkt på:

https://www.nacka.se/stadsutveckling-trafik/har-planerar-och-bygger-vi/sok-projekt-pa-namn/jarlabergsvagen/#panel-startpage

Förslaget finns också utställt fram till 4  april 2018  i Nacka kommuns utställningshall, Granitvägen 15, Nacka. Utställningshallen är öppen under stadshusets öppettider. Handlingarna finns även tillgängliga på biblioteket i Nacka Forum under bibliotekets öppettider.

 

 

Så här står det på kommunens hemsida:

 

”SYNPUNKTER PÅ FÖRSLAGET LÄMNAS TILL:

registrator.plan@nacka.se, skriv KFKS 2015/19-214 i ämnesraden

eller till:

Nacka kommun
Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Planenheten KFKS 2015/19-214
131 81 Nacka

 

Vänligen texta namn- och adressuppgifter!

OBS: Insända synpunkter blir offentliga handlingar. Om en handling skickas via e-post behöver den inte samtidigt skickas på annat sätt.”

Har du frågor, förslag eller synpunkter, hör av dig till oss i styrelsen enligt kontaktuppgifter på hemsidan eller till styrelsen@brf-fjadern eller till lisa.roman@brf-fjadern.se.   


Till nyhetslistan