Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ladda elbilar i er bostadsrättsförening

Försäljningen av elbilar går framåt. I Sverige är numera elbilar dominerande vad gäller nybilsmarknaden. Detta ställer krav på laddinfrastrukturen, inte minst vad gäller fordonsladdning i anslutning till hemmet. Föreningar som står inför beslut om att installera laddboxar till sina medlemmar bör noggrant utreda fastighetens förutsättningar för att minimera risken för felaktiga beslut som kan ge en negativ inverkan på totala investeringen. HSB Malmö erbjuder sina medlemmar en förstudie kring fordonsladdning för kloka framtida beslut av styrelsen.

Bostadsrättsföreningar kan numera få bidrag för både köp och installation av laddboxar i bostadsrättsförening via Naturvårdsverkets så kallade “Ladda bilen-stöd”. Investeringsstödet uppgår till 15 000 kr per ladduttag dock maximalt 50 procent av totala investeringskostnaden.

Läs mer om stödet här

Därför är det viktigt att göra en förstudie kring fordonsladdning

      1. Utreda behovet:  Undersök hur många medlemmar som har eller planerar att skaffa elbilar och hur många laddplatser som kan behövas. Detta kan göras genom att skicka ut en enkät till medlemmarna.
      2. Bedömning av genomförbarhet:  Förstudien utvärderar de tekniska förutsättningarna inom fastigheten inför eventuell installation av laddboxar.
      3. Utredning av lönsamhet:  Förstudien innehåller en uppskattad investeringskostnad som omfattar; laddstationer, eventuellt markarbete, eltekniska uppgraderingar samt övriga förändringar etc...
      4. Val av laddbox:  Det finns många laddboxar med olika effekter och funktioner på marknaden. Oavsett val av laddbox rekommenderas någon form av lastbalansering som arbetar för att hålla nere kostnaderna.
      5. Val av debiteringsmodell:  Det finns flera möjliga lösningar för att debitera de medlemmen som laddar. Har ni IMD-El kan kostnaderna för laddning läggas på avgiftsavierna från HSB Malmö. Det finns också tjänsteleverantörer som erbjuder helhetslösningar avseende hanteringen av boende som laddar. Vi hjälper er att ta fram en passande lösning för ert behov.
      6. Skapa tydlighet: Kom ihåg att upprätta tydliga regler och avtal. Det är viktigt att alla medlemmar vet vad som gäller vid användning av laddboxar. Ämne såsom laddning- och parkeringstider samt betalningssystem bör vara exempel på information som når medlemmarna.

Projektledning av fordonsladdning

Om föreningen beslutar sig för att gå vidare med installation av laddboxar kan HSB Malmö erbjuda styrelsen projektledning, där allt från exempelvis upphandling till slutbesiktning inkluderas. Här kan du se ett exempel på vad som kan gälla vid projektledning av fordonsladdning.

1. Planering och projektering

  • Platsbesök och kartläggning av förutsättningar.
  • Upprätta AF-del, rambeskrivning, samt anbudsformulär baserat på förutsättningar. (FFU)
  • Genomgång av FFU med styrelsen.
  • Paketera och skicka ut förfrågningsunderlag (FFU) till utvalda entreprenörer.
  • Visning av arbetsplatsområde för entreprenörer, ingår ej.
  • Sammanställning och utvärdering av inkomna offerter som framläggs som underlag till styrelsen för beslut.

2. Byggledning och uppföljning

  • Upprätta entreprenadkontrakt med av styrelsen vald entreprenörer.
  • Projektledare/byggledare under entreprenaden.
  • Hålla i bygg och startmöte under entreprenadens gång.
  • Ekonomisk avstämning.
  • Kontroll av projekttidplan.
  • Upprättande av slutuppgörelseprotokoll.

3. Besiktning och garantiuppföljning

  • Delta vid för–, del– och slutbesiktning. Besiktning utförs av oberoende part och regleras separat.
  • Opartisk besiktningsman upprättar slutbesiktningsprotokoll.
  • Bevakning av garantibesiktning.
  • Bistå med rådgivning och stöd under garantitiden. Entreprenören är ansvarig för utfört arbete och material enligt upprättade kontraktshandlingar.

Kräver stämmobeslut

Kom ihåg att en investering av laddplatser kräver beslut på stämma med enkel majoritet. 

Om lastbalansering

Laststyrning eller lastbalansering används för att en fastighets säkringar och elledningar ska klara av effektuttaget vid laddning. Genom att känna av fastighetens totala effektuttag kan elen fördelas på ett smart och effektivt sätt. Om effektuttaget i fastigheten är stort, exempelvis då många boende kommer hem från sin arbetsdag och sätter igång sina hushållsapparater samtidigt, minskas elen till laddning. Om ni installerar många laddboxar kan laststyrning vara ett alternativ till att säkra upp er fastighet.