Angående egen Bastu i lägenheterna

25 november 2020 Flera bostadsrättsinnehavare har frågat om det är möjligt att få tillstånd att i de lägenheter där det finns en liten klädkammare i anslutning till badrummet, bygga om den lilla klädkammaren till bastu med ingång från badrummet.

Vad gäller bastu har föreningens styrelser genom åren nekat och gör det således nu också. Rent tekniskt går det att bygga bastu utan att skada huset. Detta om bastun byggs enligt byggnormer.
Det som gör att bastu inte tillåts är den juridiska biten. Då nyttjandet av ytan ändras och nya komponenter tillförs såsom golvbrunn, ev vatten och ändring av element, så kommer detta med ansvaret in i bilden. Det blir ett ingrepp i föreningens ansvar och då ska det upprättas ett avtal mellan parterna om underhållsansvaret. Detta är ett avtal som inte är bundet till bostadsrätten utan till person. Det innebär att alla lägenheter med ombyggnationer som säljs ska styrelsen upprätta nytt avtal för varje gång med nya ägaren. Inte det lättaste.

Vidare är det inte klart om den ventilation vi har i lägenheterna är dimensionerade att klara ett bastubad och den fukt som bildas.