Renovering och inglasning av balkonger

22 juli 2016

Information avseende renovering samt inglasning balkonger och byggnation carportar.
Arbetet utförs som en totalentreprenad av GLB.

När det gäller balkonger och inglasningar så kommer arbetet att utföras i två etapper:

  • Balkongrenovering startar v.34 2016 med rivning balkonger, elarbeten och markarbeten  på område 3. Rivnings-och markarbeten (balkonger) görs färdigt i en följd i område 3 och fortsätter därefter med område 2 och 1. Ombyggnad/återställning balkonger startas när markarbeten är klara för de första balkongerna. Räcken monteras prel. under november-december. Samtliga arbeten förutom inglasning av balkonger samt målning kommer att ske i en följd och beräknas ta 4,5 – 5 månader.
  • Elarbeten i första skedet omfattar demontage av armaturer och eluttag som krockar med nya balkonger och inglasning. All egen el som är dragen från eluttag samt armatur kommer därför att bli bortkopplad. Respektive bostadsrättshavare ansvarar för demontage av egna elinstallationer.
  • Under ombyggnaden av balkongerna fram tills räckena är på plats så kommer balkong-dörren att vara plomberad.
  •  Inglasningar, målning och yttre markarbeten påbörjas våren 2017 och färdigställs under försommaren

Byggnation av 2st carportar påbörjas under september 2016 och beräknas färdigställas senast november månad.

När det gäller byggstarten av balkonger är det vissa saker vi alla måste beakta.

  • Befintliga inglasningar som ska bevaras intakta måste respektive bostadsrättshavare ta bort själv och lagra på annan plats. GLB river de balkonger med inglasning som ska kasseras d.v.s. det som sitter kvar när GLB påbörjar deras rivningsarbeten.
  • För att GLB ska kunna utföra renoveringen av balkongerna på ett snabbt sätt måste alla möbler, lösöre och egna elinstallationer plockas bort från balkongen. Om inte balkongen är helt tömd så kommer GLB att lämna dessa balkonger till ett senare skede. Kostnads reglering sker med bostadsrättshavaren i förekommande fall.

 Det finns andra saker som vi måste tänka på när det gäller balkongerna!

  • Det finns nya altaner som byggts ihop med original balkongen . GLB kommer att göra en inspektion hur altanen byggts, då den byggda altanen (del av altan som är sammanbyggd med original balkongen) eventuellt måste flyttas pga markarbeten som ska utföras . Det bästa är att den som har altanen gör detta själv, annars kan det bli så att GLB måste såga och separera altanen från balkongen. Det går inte att lämna besked om det nu. Vi kommer att meddela bostadsrättsinnehavare i god tid under augusti månad om del av tillbyggd altan måste demonteras. 

Varför måste altanen flyttas?

  • Orsaken till att altanen måste flyttas är att betongbalken som ligger under balkong bottenvåning har en felaktig placering. Balken måste flyttas så att den ligger på ytterkanten av balkongen och inte som idag, mitt under balkongen. För att säkerställa balken inte ska röra på sig p.g.a. tjäle, så utförs en utgrävning för fyllning med makadam samt markisolering.

Planteringar, sten och plattsättningar, staket och andra utsmyckningar

  • Planteringar, blommor, buskar, plattor, stenar, staket mm. runt balkongerna måste flyttas om ni vill ha detta kvar. GLB kan inte ta hänsyn till dessa i samband med att balkongerna rivs. Bostadsrättsföreningen kan inte ersätta förstörda buskar, blommor mm.

Personalutrymme

  • Personalutrymme med toalett och duschmöjligheter måste tillhandahållas vilket innebär att kvartersgården eller bastun kommer att stängas för uthyrning under hösten samt del av våren. Vi återkommer senare vilken del av kvartersgården som stängs beroende på hur många som jobbar samtidigt.

Inglasning av balkonger

  • Under våren 2017 kommer inglasningen att monteras. Montörerna kommer att vara tvungen att passera genom lägenheten då luckorna monteras inifrån (not. är ett rent jobb)
  • När inglasningen monteras så måste balkongen (plan 1 & 2 ) vara fri från möbler så att montörerna kan arbeta utan hinder.
  • Bättrings målningar av ombyggda delar, kommer att utföras under våren 2017 när det blivit ”rätt” temperatur ute d.v.s. min. +5 grader C. När detta arbete ska utföras så måste bostadsrättshavare samla ihop möbler och småsaker så att dessa går att täcka med täckpapper innan målningen utförs. Om inte detta sker kommer GLB att fakturera 450 kr per balkong som betalas av respektive bostadsrättshavare.

OBS!

Erforderlig information kommer att skickas ut till Brf innehavare så ofta vi ser det befogat. Varje Brf innehavare kommer att få den information som behövs för att arbetet ska fungera väl.

Om ni har frågor kan ni maila info@klintbacken.nu

Med vänliga hälsningar

Styrelsen Brf Klintbackan samt GLB