Informationsblad 2021-2

13 april 2021 Informationsblad Klintbacken Nr 2 April 2021

Information till medlemmarna inför stämma som genomförs med enbart poströstning

Styrelsen i HSB brf Klintbacken har vid sitt styrelsemöte den 6 april 2021, beslutat att ordinarie föreningsstämma 2021 ska genomföras med enbart poströstning för att minska risken för smittspridning av covid-19.

Tillfällig lag medger enbart poströstning efter beslut av styrelsen

En lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor infördes under 2020 och gäller till den 31 december 2021. Lagändringen syftar till att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19 och underlätta för föreningar att genomföra föreningsstämmorna utan hälsorisker för medlemmar och andra. Det är ytterst angeläget att föreningsstämmor i det rådande läget kan genomföras på ett sådant sätt att risken för smittspridning av coronaviruset och sjukdomen covid-19 minimeras.

Lagen möjliggör att föreningsstämmor kan genomföras, antingen genom elektronisk uppkoppling i kombination med poströstning eller genom att medlemmarna enbart deltar genom poströstning. 

Styrelsen har beslutat att stämman ska genomföras utan fysisk närvaro med enbart poströstning och att utomstående inte ska ha rätt att närvara.

Information inför poströstning

Kallelse, handlingar samt instruktioner om förfarande till stämman kommer att anslås samt delas ut i god tid.

 

Poströsten ska ha inkommit till föreningen senast sista helgfria vardagen före stämman.

 

När det gäller styrelsens upplysningsplikt kan medlem lämna begäran om upplysning skriftligt

till föreningen senast 10 dagar före stämman. 

Skriftligt svar ska lämnas från styrelsen senast 5 dagar före stämman och kommer att:

°         Hållas tillgängligt hos föreningen

°         Skickas till medlem som ställt frågan

°         Publiceras på föreningens webbplats

 

Vid en föreningsstämma som genomförs med enbart poströstning har medlemmarna rätt att rösta om att något eller några av ärendena på dagordningen ska anstå till fortsatt stämma och därmed behandlas vid ett senare tillfälle som medlemmarna har rätt att närvara vid, det vill säga där endast poströstning inte är tillåtet. Ett ärende ska anstå till fortsatt stämma om stämman beslutar om det eller om minst en tiondel av samtliga röstberättigade medlemmar i bostadsrättsföreningen begär det. Om ett sådant beslut fattas när det gäller beslut om fastställande av resultat- och balansräkning, dispositioner av föreningens vinst eller förlust enligt fastställd balansräkning och beslut om ansvarsfrihet så måste den fortsatta föreningsstämman då hållas tidigast fyra veckor och senast åtta veckor därefter.

På poströstningsformuläret finns möjlighet att rösta Ja, Nej eller Anstå till fortsatt stämma. Vi vill betona vikten av att i möjligaste mån undvika att kryssa alternativet anstå till fortsatt stämma eftersom det innebär att en fysisk stämma måste genomföras 4–8 veckor efter den första stämman. Möjligheten att på ett Covidsäkert sätt genomföra en fysisk stämma under rådande omständigheter är mycket svår.

Medlemmar som avgivit poströst förs in i röstlängden och ses som närvarande vid föreningsstämman.

Röstberättigad

Endast en medlem per bostadsrätt kan avge röst, normalstadgarna anger att:

Innehar flera medlemmar bostadsrätt gemensamt har de tillsammans en röst.
Innehar en medlem flera bostadsrätter i bostadsrättsföreningen har medlemmen en röst.
Medlem som inte betalat förfallen insats eller årsavgift har inte rösträtt.

Poströstningsformuläret

Du röstar genom att markera rutan JA eller NEJ om du bifaller förslaget eller inte. Du markerar rutan ANSTÅ TILL FORTSATT STÄMMA om du vill skjuta upp frågan till en fortsatt stämma. Om du vill avstå från att rösta under någon punkt markerar du inte något svarsalternativ.

Observera att det inte är möjligt att lämna instruktioner eller kommentarer i formuläret,
om så görs är rösten ogiltig.

 

Frågor

Om ni har frågor är ni välkommen att skicka mail till info@klintbacken.nu eller lägga en lapp i brevlådan utanför vicevärdskontoret.

Många hälsningar

Styrelsen Brf Klintbacken