Uppdaterad information om systematiskt brandskyddsarbetet för Brf Kallkällan

07 januari 2018 Viktig läsning hur du beter dig vid brand i lägenheten eller i trapphuset samt information om hur du skyddar ditt hem mot bränder. Ta gärna del av upplagda broschyrer i pdf-format längst ned på denna sida!

Ansvar för brandskyddet har såväl styrelsen som boende i bostadsrättsföreningen. Styrelsen ansvarar för tillsynsbesiktningar av brandskyddsutrustning för byggnaderna och fasta tillbehör, vilket innebär lägenheterna, utom det som omfattas av det så kallade inre underhållet. 

De boende ansvarar för det inre underhållet av bostadsrättslägenheten där t.ex. brandvarnare ingår och för tillhörande förvaringsutrymme samt för att lägenheten nyttjas på ett ansvarsfullt sätt. Boende ansvarar också för att följa de brandskyddsregler som gäller för föreningens gemensamma utrymmen och samlingslokal. Därför får exempelvis otillåtna eldragningar inte göras i förrådsutrymmen som visas av bilden nedan. Vid andrahandsuthyrning har lägenhetsinnehavaren det fulla ansvaret gentemot föreningen

Styrelsen har det yttersta ansvaret för ett ständigt pågående systematiskt brandskyddsarbete(SBA) i fastigheterna så att bostadsrättsinnehavarna ska kunna erbjudas ett tryggt boende men boende i bostadsrättsföreningens hus ska också känna till hur en brand förebyggs och vad boende ska göra om en brand utbryter i den egna lägenheter eller i huset.  

Boende/hyresgäster som upptäcker eller misstänker fel på brandskyddsutrustningen i de gemensamma utrymmena ska genast anmäla detta till Riksbyggens felanmälan, vicevärden eller till styrelsen. 

Åtgärder kommer löpande att utföras i huskropparna för att lagkraven ska uppfyllas:   

FRIA UTRYMNINGSVÄGAR
Inga föremål får förvaras i trapphusen som kan hindra boende vid utrymning eller hindra räddningstjänsten i sitt arbete. 

Brännbart material får inte heller förvaras i trapphusen. Källardörrarna i trapphusen fungerar som branddörrar mellan två brandcellsgränser och får inte ställas upp! Gör omedelbart en felanmälan om du märker att källardörr inte går att stänga helt och hållet. 

Äger du föremål i trapphuset eller i andra gemensamma utrymmen i huset ber vi dig plocka bort dessa omedelbart!

Det har för en kort tid sedan gjorts en rensning av alla gemensamma ytor. Ytorna ska förbli fria från föremål om inte ytan är avsedd för ett visst ändamål t.ex. cykelförvaring. Från och med nu kommer föremål löpande att avlägsnas från gemensamma ytor när rondering sker. 

BRANDVARNARE
Bostadsrättsföreningen ansvarar för att det finns brandvarnare i varje lägenhet och de boende ansvarar för att brandvarnarna fungerar och att byta batteri i brandvarnaren samt att omedelbart felanmäla brister i funktionen till vicevärden. Skulle det saknas brandvarnare i din lägenhet anmäler du detta till vicevärden snarast!n

Styrelsen har gjort en inventering att brandvarnare finns i alla trapphus.

FÖRVARING AV BRANDFARLIGA VAROR
Brandfarliga varor får inte förvaras hur som helst i fastigheterna. Därför finns det olika graderingar beroende på var varorna förvaras.

Lägenhet och inglasad balkong(räknas som del av lägenheten):                                            
- Sprayburkar och gasolflaskor av högst 5 liters storlek. 
- Brandfarlig vätska i behållare av högst 10 liters storlek.

Balkong/uteplats:                             
- Gasolflaskor högst P11 (26liter). 
- Brandfarlig vätska i behållare av högst 25 liters storlek måste förvaras i ett skåp för skydd mot väder och vind

Källarförråd:                                       
- Det är absolut förbjudet att förvara brandfarilga varor i källarförråd.

Hobbylokal:                                         
- Acetylen max 5 liter
- En gasolflaska P11 
- Max 25 liter brandfarlig vätska

Garage:                                                
- Fordon med tank och reservdunk
Ingen brandfarlig gas får finnas här
- Brandfarlig vätska förvaras i lös behållare, förutsatt att den är oåtkomlig för obehöriga

Information har, tillsammans med en skrift från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap(MSB), delats ut till alla boende under julhelgen 2017 och kommer även att sättas upp i alla portar. Skriften från MSB finns sparad på denna sida. 

Vad innehåller röken som uppstår vid en brand? 

Vätecyani inaktiverar cellandningen, död inträffar inom 3 minuter. Cyanväte HCN, eller blåsyra, är extremt giftig. Den kan bildas vid brand i vanligt förekommande material som innehåller kväve till exempel polyuretan, syntetgummi, ull, plaster och nylon vid dålig tillgång till syre. 

Kolmonoxid Man märker inte att man andas in den, utan man sövs i regel till döds. Binder sig till de röda blodkropparna och påverkar dess förmåga att transportera syre. Kan leda till kvävning även om man andas in ren luft efter man blivit utsatt för höga doser.  

Släck alla levande ljus när du lämnar din bostad!

Genom att vi medlemmar har ett gott samarbete blir dessa regler enkla att efterleva och tillsammans skapar vi ett tryggare boende! 

Läs mer om hur du skyddar ditt hem på MSB:s hemsida: https://www.dinsakerhet.se/brand/


Styrelsen Brf Kallkällan                      

Tidsstudium över rökspridning
  • Otillåten elkoppling
    Otillåten elkoppling