Ny välplanerad utomhusbelysning med LED sparar hälften

11 oktober 2022 Föreningen är i slutskedet att installera färdigt vår nya utomhusbelysning i LED-teknik, och konstaterar att vi får betydligt bättre och behagligare belysning med halva effekten så väl som energianvändningen.

Efter en lång testperiod under våren, av tre armaturtyper av lika många tillverkare, så valde styrelsen efter samråd med ett antal medlemmar att gå vidare med armaturen Place. Armaturen Place från norska tillverkaren SG armaturen, går i linje med den samtida 60-talsarkitekturen på vårt fina hus, samtidigt som den ger alla fördelar med en modern energieffektivitet och lång livslängd med LED-tekniken. Pollare från samma tillverkare kompletterar stolpbelysningen på mörkare delar av fastigheten, såsom stråken in från Lingvägen vid båda gavlar, ingång från parkeringen, samt ger en fin inramning vid infarten och rabatterna längs murarna. Spotlights på två högre stolpmaster, kommer accentuera lekplatsen och boulebanan, våra välanvända delar på gården. På stora parkeringen valde vi armaturfamiljen Ark Medi GC + från den anrika svenska tillverkaren Westal, med tillverkning i Småland. Även dessa i en klassisk design med en modern LED-teknik, som är anpassad för lite högre stolpar över parkeringsytor.

Lite beräkningar på energieffektivisering då? När det gäller moderna LED-armaturer med integrerat drivdon, så är totaleffekten det som är stämplat på armaturer, alltså inklusive drivdonseffekten. Är det armaturer med externt drivdon, alltså metallhalogen och annat äldre, så är det ljuskällans effekt plus en del förlust i drivdon, ca 10%. Med detta i minne, så kan man se teknikevolutionen vi har haft: 

Scenario A (det vi har gjort): gammal belysning har ersatts med ny projekterad (kompletterats med pollare och högre stolpar överallt).
Effekt innan byte: 10 st 70 W, 22st 60 W, förlust drivdon 10% 200 W = 2.220 W
Effekt efter byte: gården 14 st 28 W (snitt 20 W med nattsänkning), 25 st 6 W (pollare), 7 st 26 W (spotar), parkering 22 st 25,4 W = 1.170 W 
Besparing ca 50% (trots bättre ljus med drygt dubbelt så många ljuskällor)

Scenario B (endast jämförelse): Om vi endast hade gjort ett kastbyte, dvs bara bytt ut gamla armaturer till nya på lika många stolpar.
Effekt innan byte: 10 st 70 W, 22st 60 W, förlust drivdon 10% 200 W = 2.220 W
Effekt efter byte: gården 15 st 28 W (snitt 20 W), parkering 17 st 25,4 W = 730 W
Besparing ca 67% (vid lika många ljuskällor före/efter)

Scenario C (endast jämförelse): Om vi endast hade gjort ett kastbyte, byte på befintliga stolpar, och bara hade haft de äldre armaturerna med 125W kvicksilverlampor (som vi hade fram till 2007 innan vi bytte till metallhalogen nya armaturer med 60 W resp 70W i de bef armaturerna med nya drivdon).
Effekt innan byte: 32st 125 W, förlust drivdon 10% 400 W = 4.400 W
Effekt efter byte: gården 15 st 28 W (snitt 20 W), parkering 17 st 25,4 W = 730 W
Besparing ca 83% (vid lika många ljuskällor före/efter)

De armaturer vi har använt är följande: 
- SG Armaturen Stolparmaturen Place
- SG Armaturen Stolparmatur med spotlight Wax
SG Armaturen Pollare Ray II
- Westal Ark Medi GC +
Westal Ark Medi II GC +

Föreningen har haft ett bra samarbete med båda tillverkarna och provat ut armaturer på plats i flera månader, för att kunna se ljuset live och kunnat få in återkoppling från många medlemmar. Den tekniska ramhandlingen i förfrågningsunderlaget har tagits fram med hjälp av elkonsult Micael Lindqvist på E60.

Brf Toppsockret är en klimatsmart förening, som prioriterar investeringar som sänker förbrukningen av el, värme och vatten, och väljer leverantörer som har sunda miljöstrategier.

  • Nya pollare i rabatten längs muren mot Ketchuphuset.
    Nya pollare i rabatten längs muren mot Ketchuphuset.
  • Nya stolparmaturen Place sett från uppfarten från besöksparkeringen.
    Nya stolparmaturen Place sett från uppfarten från besöksparkeringen.
  • Gott och blandat av de gamla armaturerna och stolparna som bytts ut.
    Gott och blandat av de gamla armaturerna och stolparna som bytts ut.
  • Nya armaturer Ark Medi GC+ på längre nya stolpar från Westal.
    Nya armaturer Ark Medi GC+ på längre nya stolpar från Westal.