Toppsockret bygger naturkyla i tvättstugorna

26 oktober 2018 Toppsockret installerar naturkyla i samtliga tvättstugor och föreningslokalen. Naturkylan, även kallad frikyla, kommer att vara ansluten mot föreningens bergvärmeanläggning och därmed bli så energieffektiv kyla kan bli med dagens teknik. Den värmeenergin som flyttas/kyls ner i tvättstugorna återvinns som värme i borrhålen, vilket ger bästa möjliga kombination för både komfort och miljö.
kaboompics.com

Toppsockret totalrenoverade samtliga fem tvättstugor 2016 med nya ytskikt, rör, el, LED-belysning, elektroniskt och webbaserat bokningssystem, automatisk tvättmedelsdosering, samt ny energieffektiv maskinpark från Electrolux med inbyggda värmepumpar. I samband med renoveringen så utökades maskinparken med fler maskiner i varje tvättstuga, för att effektivisera tvättpassen så långt som möjligt. Det fanns en medvetenhet redan vid projekteringen att de små tvättstugorna kunde bli för varma, men styrelsen valde att avvakta verkligheten innan beslut skulle tas om att installera kyla. Efter en tids användning av nya tvättstugorna, kvarstår inga tvivel om att kylning behövs. Efter ett anbudsförfarande mot tre entreprenörer, har styrelsen beslutat att gå vidare med en offert från Rydell & Lembke Kyl- & Värmeteknik AB, för installation av miljövänlig naturkyla. Installationen kommer även omfatta föreningens samlingslokal och värmecentralen, där mycket värme alstras från värmepumpar och fjärrvärmeväxlaren.

Naturkyla använder, till skillnad från ”vanlig AC”, energi som i huvudsak redan finns, i form av kallare vätska (ca 5-10°C) från borrhålen. Den (el-)energi som behöver tillföras är endast att pumpa runt vätskan och driva fläktarna. Kylan behöver alltså inte produceras med en kompressor, som är en energislukande process. Detta gör naturkylan extremt energieffektiv jämfört med kompressorkyla. Andra fördelar med naturkylan är att man slipper en ful och synlig utomhusdel som ofta kräver bygglov och driftsäkerheten med få rörliga delar. En nackdel i vårt fall är att naturkylan i kräver en högre initial investering, men mellanskillnaden sparas in relativt snabbt på den betydligt lägre energikostnaden.

Tekniska data. Lösningen med naturkyla består av en takhängd fläktkonvektor i varje tvättstuga, föreningslokalen samt undercentralen, ihopkopplade via rör till borrhålen i husets bergvärmeanläggning. Fläktkonvektorerna är i 42N LEC-klassen från en av marknadsledarna på området, tillverkaren Carrier, med likströmsfläktar (EC) i högsta energiklass A. Konvektorerna arbetar steglöst och kommer upp i en egen energianvändning av endast ca 7-8 W vid den dimensionerande kyleffekten ca 2 kW i varje tvättstuga. Konvektorerna innehåller de enda rörliga delarna i systemet tillsammans med cirkulationspumpen. Systemet arbetar automatiskt, går igång vid en vald temperatur t ex 21°C, och stängs av när kyla inte behövs. Den extremt låga elenergianvändningen som krävs för att hålla igång installationen, överträffas mångdubbelt av den energibesparing som uppnås i tvättstugorna genom en effektivare arbetstemperatur för torkutrustningen. Både torkskåpen och torktumlarna har inbyggda värmepumpar, och är valda ur Electrolux energieffektivaste sortiment. En bonus är dessutom att den värmen som flyttas ner i borrhålen ger ett positivt värmetillskott i hålen som sedan kan användas av värmepumparna för att producera värme, dvs sparar el i uppvärmningsprocessen för huset. Med naturkylan och all den komfort den ger, kommer vi samtidigt alltså använda mindre köpt elenergi på totalen. Vi kommer att göra uppföljningar och publicera resultatet löpande.       

Rydell & Lembke Kyl- & Värmeteknik AB konstruerar, bygger och installerar anläggningar för industriella och kommersiella miljöer. Vi tillverkar egna specialaggregat efter kundens specifikationer men har även ett brett produktsortiment från Carrier. För oss är det viktigt att hålla den tekniska utvecklingen av nya produkter levande. Vi samarbetar med andra teknikföretag och är med och utvecklar och provar nya produkter.  Rydell & Lembke Kyl- & Värmeteknik AB:s hemsida>

Brf Toppsockret är en klimatsmart förening, som prioriterar investeringar som sänker förbrukningen av el, värme och vatten, och väljer leverantörer som har sunda miljöstrategier.