Toppsockret byter till klimatsmarta motorvärmaruttag

28 januari 2024 När det nu är dax att byta ut de 40+ år gamla motorvärmarna, gör Toppsockret det med ett klimatsmart alternativ.

Moderniseringen av föreningens elinstallationer fortsätter, och det närmast förestående underhållsprojektet omfattar byte av - de i elsammanhang - antika motorvärmaruttagen. Föreningen har installerat 30 laddplatser för elbilar 2022, och förberett tomrör och elskåp för kommande utbyggnad av laddplatser. Övergången till rena elbilar kommer dock sannolikt ta en längre tid än man har trott, och föreningen vill därför fortsatt kunna erbjuda medlemmarna klimatvänliga lösningar även för bränslebilar. 

När vi nu byter ut de minst 40 år gamla motorvärmaruttagen, så har vi valt att ta välbeprövade och klimatsmarta motorvärmare från Gnosjöbaserade Garo. Motorvärmarna har en tretimmarstimer, med en temperaturstyrd tillslagstid. Det innebär att man som vanligt anger sin avresetid, och sedan styr den inbyggda temperaturstyrningen hur länge uttaget ska vara tillslaget. Vid +5C  kortas tillslaget till 30 min, medan tillslagstiden blir längre ju kallare temperaturen blir helt automatiskt. Man kan även tillfälligt slå på en kortare - 30 min tid - för att tex dammsuga bilen med en strömsnål dammsugare (6A). Motorvärmarna har en underhållsfri backup som gör att de klarar ett strömavbrott på upp till 48 timmar utan att tappa sina inställningar. 

Mer detaljer om våra klimatsmarta motorvärmare kan man läsa på GARO:s hemsida.    

Brf Toppsockret är en klimatsmart förening, som prioriterar investeringar som sänker förbrukningen av el, värme och vatten, och väljer leverantörer som har sunda miljöstrategier.