Tokamortering ger milleniumrekord!

30 juni 2020 Även detta år gör vi ett hattrick med en tredje tung amortering, vilket leder oss till ett nytt milleniumrekord. Rekordamorteringen sker genom överskott i den löpande driften, med hjälp av flera samverkande faktorer.

Vid omsättningen av Toppsockrets fastighetslån den 28 juni, amorterade föreningen av lånen med ytterligare 675 tkr. Med en mindre amortering den föregående månaden så summerar amorteringarna hittills under budgetårets första tio månader till 2,17 mkr, vilket både överträffar de två senaste budgetårens sammanlagda amorteringar på 2 mkr, såväl som toppåren 2006-08 då vi amorterade drygt 2 mkr två år i rad.

Årets överskott kommer att nå högre än styrelsens stretchmål för årets amortering (2 mkr), med god marginal, och kommer i sin helhet från den löpande driften. De bidragande faktorerna som har gett mest effekt är, i fallande ordning;
 
- kraftigt sjunkande behov av löpande underhåll (även kallat "reparationer"), som resultat av många års underhållsprojekt,
- lågt behov för planerat underhåll detta budgetår, utifrån behoven fastställda i underhållsplanen
- tillskott av höjda månadsavgifter och hyror
- varm vinter dvs kraftigt minskade kostnader för värme och snöröjning
- fullt genomslag av omförhandlade avtal med bla HSB, hämtning av återvinningsförpackningar mm
- fortsatt få vattenskador
- allt lägre räntekostnad, genom omförhandlad lägre låneränta och ett fortsatt sjunkande lånebehov  

Med de två månadernas amortering 160 tkr som återstår detta budgetår, så kommer våra fastighetslån summera till knappt 12,2 mkr, eller 1 132 kr/m2 boyta. Den uppnådda amorteringen motsvarar då 217 kr/m2, eller drygt 16 % av de totala fastighetslånen, som föreningen hade vid i ingången av budgetåret september 2019. 

Den höga amorteringstakten ligger i linje med styrelsens ambitioner att samla i ladorna och stå stadigt inför framtida utmaningar och kunna bibehålla en relativt låg månadsavgift över tid.

Brf Toppsockret är en klimatsmart förening, som prioriterar investeringar som sänker förbrukningen av el, värme och vatten, och väljer leverantörer som har sunda miljöstrategier.