Toppsockret på väg mot nivå silver i Miljöbyggnad iDrift

31 mars 2022 Toppsockret har slutfört en förstudie för en certifiering för Miljöbyggnad iDrift. Förstudien visar att vi idag överträffar nivå silver på valfria kriterier, när vi har åtgärdat ett par obligatoriska kriterier.

Toppsockret har som en av de första HSB-föreningarna låtit HSB ta fram en förstudie för en certifiering för Miljöbyggnad iDrift, för att syna hur vi ligger till inför en eventuell framtida miljöcertifiering. Miljöbyggnad iDrift är ett certifieringssystem för att förbättra och certifiera byggnader i drift genom att arbeta med byggnaden, driften och förvaltningen. Certifieringen utfärdas av Sweden Green Building Council. Certifieringen är uppdelad i obligatoriska kriterium, som är en förutsättning för hela certifieringen, ovan på dessa finns ett antal valfria kriterium, som anger vilken totalt sammanräknad nivå byggnaden får. Nivåerna är brons, silver eller guld.

Många av de valfria kriterierna i Miljöbyggnad iDrift är inte möjlig att uppnå för Brf Toppsockret i och med att dessa kriterier enbart omfattar kommersiella lokaler, därav kan inte Toppsockret eller andra bostadsrättsföreningar som saknar kommersiella lokaler uppnå totalt antal poäng vid en certifiering i Miljöbyggnad iDrift.  

Brf Toppsockret uppfyller 13 av 15 möjliga obligatoriska kriterium varav följande två inte uppfylls för tillfället:

• Styrning och reglering. Kriterium 9.1 Våtrummen är utförda enligt Säker Vatteninstallation vilket styrks med formellt intyg. Styrelsens kommentar: Detta kriterium kommer att uppfyllas i och med Brf Toppsockrets kommande stambyte.

• Sakkunniginventering. Kriterium 13.1 Sakkunniginventering av förekomst av miljöstörande ämnen ska utföras. Brf Toppsockret har genomfört PCB-inventering, sanerat bort asbest i alla rör i källarstråket, men inventering av övriga miljöstörande ämnen saknas och behöver utföras för att uppfylla kriteriet. Styrelsens kommentar: En inventering finns nu i underhållsplanen. 

Av de valfria kriterierna som dessutom genererar poäng kan Brf Toppsockret i nuläget uppnå 60 poäng, med reservation för ev. mindre åtgärder som ex. att drift- och underhållsinstruktion saknas, se kriterium 9.8 eller kriterium 12.5 där miljöstuga/ bytesrum finns med visst återbruk men som ännu inte är helt driftsatt. Detta skulle vid en certifiering i Miljöbyggnad iDrift innebära att Brf Toppsockret kan uppnå betygsnivå Silver.

Läs mer om miljöcertifieringen på SGBCs webbplats: www.sgbc.se/certifiering/miljobyggnad-idrift.

Brf Toppsockret är en klimatsmart förening, som prioriterar investeringar som sänker förbrukningen av el, värme och vatten, och väljer leverantörer som har sunda miljöstrategier.