Toppsockret satsar på Kombianläggning från Cistes Service

07 januari 2016 HSB Brf Toppsockret i Farsta kommer under våren 2016, i samarbete med energibolaget Cistes Service AB, att starta en värmepumpsanläggning som kombinerar frånluftsvärmeåtervinning och bergvärme i samma system. Installationen kommer att ingå i ett forskningsprojekt i samarbete med José Acunã från konsultbolaget Bengt Dahlgren. José är aktiv forskare i bergvärmeteknik vid KTH och har en doktorsexamen inom området. Målet är att minska behovet av köpt energi för uppvärmning från 115 kWh/m2 till en bit under 50 kWh/m2 Atemp.

Brf Toppsockret är en bostadsrättsförening som startade 1964 med 143 lägenheter, som sätter miljön i centrum. Föreningen fick HSB: s Miljöpris 2005, och har sedan dess besökts av Sveriges miljöminister, intervjuats flera gånger av ABC-nyheterna, Dagens Nyheter, Energimyndigheten, Boverket och en rad fackpress inom fastighet och energi. Toppsockret har arbetat medvetet med att minska sin klimatpåverkan, och har lyckats sänka sin energianvändning för värme och el samt vattenförbrukning med 15-20 %, och mängden osorterade sopor med upp till 50 %. Föreningen köpte vindkraftsandelar redan 2007 och producerar idag ca 80 % av fastighetselen med egen vindkraft. Energin till den nya anläggningen kommer även den att försörjas av 100 %  miljömärkt el.

Hela pressreleasen finns nedan. Mer information om Cistes Service finns på deras hemsida www.cistesenergi.se.

Brf Toppsockret är en klimatsmart förening, som prioriterar investeringar som sänker förbrukningen av el, värme och vatten, och väljer leverantörer som har sunda miljöstrategier.