Invigning av "ketchuphuset", 05-08-11

11 augusti 2005

Föreningen invigde vårt nya sophus den 22 juni. Husets väggar består av återanvända ketchupflaskor, och kan så småningom återigen återvinnas. Stockholms stad har visat stort intresse för vår miljövänliga lösning (och tänkande), och kommer och fotograferar huset i augusti. Huset underlättar arbetsmiljön betydligt för sophämtarna, samt frigör 17 soprum som kan hyras ut som förråd och kan även användas för andra föreningsaktiviteter. Soplukten försvinner från källargången och inget fastnar i karusellerna så att det blir stopp. Dessutom blir sophämtningsavgiften så mycket lägre, att vi sparar in hela investeringen på endast 4,5 år med dagens priser. Troligen mycket snabbare med tanke på senaste årens snabba prisutveckling på just sophämtning.

Med respekt för husets historia har vi valt att behålla luckorna på sopnedkasten på plats, om än plomberade. Det var ju en gång i tiden en HSB-uppfinning!

HSB Toppsockret är en miljövänlig förening, som prioriterar investeringar som sänker förbrukningen av el, värme och vatten, och väljer leverantörer som har sunda miljöstrategier.

Leverantören av "ketchuphuset" är Svensk Miljöavskärmning i Mariestad, och deras hemsida hittar du här. De projekterar hela byggnationen vid behov.