Toppsockret väljer prognosstyrning 05-05-10

10 maj 2005

Föreningen har valt att börja använda smart teknik för att fortsätta pressa tillbaka överutnyttjandet av energi. Prognosstyrning är en teknik som styr värmen i huset baserat på väderprognoser från SMHI.

- Prognosstyrning är en genialt enkel teknik, som både förbättrar inneklimatet samtidigt som det reducerar energinotan på fjärrvärmen, säger Thomas Bäcklin, föreningens ordförande. Föreningen har valt företaget Elektro Relä AB, förkortat ERAB, som hade den bästa offerten. ERAB är ett stabilt och etablerat svenskt företag och som har mycket goda referenser. "Vårt val hängde även mycket på den servicekänsla och det fantastiska mottagandet vi har mötts av från ERAB", fortsätter ordföranden. "Efter en enkel installation, kommer företaget att göra en rejäl intrimmning av prognosstyrningen så att den anpassas efter fastighetens förutsättningar. Sedan är det bara se besparingarna rulla in via webben!" Se produktbladet för mer information här.

Den gamla befintliga tekniken med temperaturgivaren är att den styr undercentralen för fjärrvärmen direkt beroende på temperaturen utanför huset. Problemet med det är att det tar timmar innan värmen i huset anpassar sig vid temperaturhöjningar eller sänkningar. Detta är speciellt besvärligt under hösten och våren, då temperaturen kan skifta snabbt mellan varmt och kyligt, och temperaturen inomhus blir då kall när det ska vara varmt och tvärtom. Prognosstyrningen gör undercentralen smartare, eftersom den drar igång värmen tidigare så att värmen finns när den behövs, respektive sänks i tid när det blir en varm dag. Prognosen från SMHI levereras 1 gång /dygn med hjälp av GPRS (mobilt internet).Prognosen består av 24 timvärden på kommande utomhustemperatur. Förutom fastighetens unika egenskaper med avseende på läge och värmetröghet innehåller varje timvärde; Prognos- på lufttemp, luftfuktighet, vindriktning, vindhastighet, globalstrålning samt nederbörd. Kontroll av prognostemperatur i förhållande till verklig utetemperatur görs 1 gång/tim.

Med hjälp av prognosstyrning sparas 10 - 15 % på det årliga uppvärmningsbehovet (och i vissa fall mer). Andra märkbara förbättringar är en jämnare inomhustemperatur.

HSB Toppsockret är en miljövänlig förening, som prioriterar investeringar som sänker förbrukningen av el, värme och vatten, och väljer leverantörer som har sunda miljöstrategier.