Styrelsemötet 13/3

14 mars 2019 Byggen på våra altaner, cyklarna, skadedjur och fixardag 19/5

Byggen på våra altaner
Uppsala kommuns byggnadsnämnd ställer höga krav på kv. Serenaden. Kvarteret ska upplevas enhetligt och tilltalande. Serenadens styrelse har av kommunen och medlemmarna i uppdrag att uppfylla detta.

Detta medför att alla ändringar och tillbyggnader utomhus måste beslutas i föreningens styrelse och oftast också i kommunens byggnadsnämnd. Därför gäller följande allmänna regler:

  • Ändringar i fasaden (t.ex. färgsättning, håltagning för dörrar och fönster)  eller markarbeten inte är tillåtna.
  • Bygge av förråd, altantak, inglasningar etc. kräver tillstånd av styrelsen och kommunens byggnadsnämnd.
  • Uppsättande av staket (färgen håller föreningen med), markiser, trätrall på altaner etc. kräver tillstånd av styrelsen. Bygge av mur är alltid byggnadslovspliktig oavsett om den är fristående eller har en jordfylld sida, s.k. stödmur.

Rådgör alltid med föreningens hemmavicevärd innan du påbörjar en förändring. Ansökan om föreningens tillstånd lämnar du skriftligen till hemmavicevärden för beslut i styrelsen. Styrelsens beslut lämnas alltid skriftligen. Observera att ingen mark är upplåten med bostadsrätt som lägenhetsinnehavaren fritt kan förfoga över.

Tidigare byggen
På 70-talet när Serenaden var nybyggt fanns generella byggnadstillstånd för förråd vid övervåningarnas trapphus till flerfamiljshusen samt bygge av inglasad altan. Några utnyttjade detta men dessa tillstånd var tidsbestämda till 5 år och har för länge sedan utgått.

Underhåll av tillbyggnader
Naturligtvis ska du själv underhålla det du eller tidigare ägare fått tillstånd att bygga. 

Tänk på att, om ditt bygge hindrar att en reparation eller annan åtgärd på byggnaden kan utföras, är du ansvarig för att din tillbyggnad avlägsnas, så att föreningen kan utföra planerad åtgärd utan extra kostnad för föreningen.

Tänk på att underhållsansvaret går i arv till nya ägaren vid en försäljning av lägenheten. Det är således viktigt att överlämna de godkända bygglovshandlingarna till den nye ägaren.
Tänk också på att det du byggt inte omfattas av föreningens fastighetsförsäkring. Du måste själv ordna ett sådant tillägg.

 

Mer info finner du på våra hemsidor: https://www.hsb.se/uppsala/brf/serenaden/bo-i-serenaden/byggen-pa-altaner/

 

Cyklarna
Cykelinventeringen är avslutad! Boservice har fraktat bort de cyklar som hade kvar den gula märkningen. Om din cykel - som du ville ha kvar - försvunnit, går du snarast till vår hemmavicevärd (tisdagar kl 18:30-19:30 i kvartersgården) så kanske han kan hjälpa dig att finna den, men bara under en tid. 

 

Skadedjur
Anticimex har sedan i höstas "jagat" råttor och möss med råttfällor i vårt område. Fyra fällor är placerade vid husgavlarna infarten Mv 8. Dessutom är två fällor placerade i golvbrunnar nära tvättstuga K1. I de senare har man tagit drygt 180 råttor/möss men bara någon enstaka i de övriga fällorna. Fällan vid K1 har varit väldigt effektiv och vi har sluppit gnagare som vandrat upp i området enligt Anticimex. Bra! Jakten kommer att fortsätta en tid till.

 

Fixardag söndag 19 maj kl 10-16
I maj är det åter dags för vår fixardag. Kallelse kommer senare. Då går vi alla man ur huse för att fixa till efter vinterns framfart i vårt kvarter. Samtidigt träffas vi och dryftar gemensamma frågor i vårt boende och äter en god soppa vid kvartersgården. VÄLKOMMEN!

 


Till nyhetslistan