Stamrenoveringen

02 juli 2023

"Beslutsordningen vid stamrenovering
Stamrenovering är ett stort men nödvändigt ingrepp i fastigheten som innebär en del jobb för bostadsrättsföreningen. Stamrenovering utgör en underhållsåtgärd som omfattas av bostadsrättsföreningens underhållsskyldighet och som inte kräver stämmobeslut. Däremot kan åtgärden att återställa t.ex. ett badrum innebära en förändring av lägenheten som kräver antingen samtycke från berörda bostadsrättshavare eller stämmobeslut med kvalificerad majoritet tillsammans med ett godkännande från hyresnämnden.

Återställande efter stamrenovering
I ett beslut från april 2019 konstaterade Svea hovrätt att en stamrenovering kan resultera i en lägre standard utan att det anses vara oskäligt mot bostadsrättshavaren. I det aktuella fallet hade föreningsstämman beslutat att genomföra ett stambyte i föreningens fastighet och sedan återställa alla påverkade badrum. Det beslutades att återställandet skulle ske till dagens byggstandard oavsett tidigare skick på badrummen. Badrum som renoverats inom en 5-årsperiod och kunde uppvisa våtrumsintyg behövde däremot inte rivas. En bostadsrättshavare som renoverat sitt badrum för 14 år sedan motsatte sig detta eftersom han menade att stamrenoveringen skulle innebära en lägre standard av hans badrum. Svea hovrätt konstaterade att badrumsrenoveringen i det aktuella fallet var angelägen och att syftet därmed inte skäligen kunde tillgodoses på något annat sätt. Det ansågs därför inte vara oskäligt mot bostadsrättshavaren, trots att denne ansåg att stamrenovering skulle resultera i att hans badrum fick en lägre standard. Svea hovrätts beslut klargör därmed att stambyten kan genomföras även i fall där bostadsrättshavare gjort egna standardhöjande badrumsrenoveringar."

Ovanstående hämtat ur: BRF-Mappen 2023-09-16

Aktuellt 2024-04-22

Hyresnämndens beslut från den 2024-03-28
Hyresnämnden meddelar att det inte inkommit något skriftligt överklagande på nämndens beslut. Detta innebär att nämndens beslut nu vunnit laga kraft och att vi kan fortsätta planerna med vår stamrenovering. Fortlöpande information kommer. Se Hyresrättens beslut en bit längre ner på denna sida:

LÄS: Vår stamrenovering bidrar till att förbättra boendemiljön samtidigt som den sänker våra månadsavgifter.

 Planerad arbetsgång stamrenovering 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till nyhetslistan