Hyresgäst till bergrummet

25 april 2024

Bergrummet har (äntligen) fått en hyresgäst

 

Som de flesta vet har vi ett gemensamt ansvar för ett väldigt stort bergrum. Det sägs att det skall var ett att de större skyddsrummen i Stockholm. Tanken är att inte bara vi som bor i området utan människor från Stureby skulle skyddas i händelse av krig.

Åren gick och förutom några hyresgäster som sysslade med bildelar och en flyttfirma har de fyra skeppen stått tomma genom åren. Sakta har också anläggningen förfallit. Vilket alla som nyfikna styrelseledamöter kunnat konstatera på den årliga rundvandringen som inkluderar ett besök i underjorden.

Under några år har vi från styrelsen arbetat litet mer aktivt för att hitta en hyresgäst. Det visade sig knepigare än väntat. Vi har haft hjälp av en specialistmäklare som visade bergrummet för flera möjliga intressenter. Men det blev inget. Anläggningen var antingen för stor eller så behövdes allt för omfattande renoveringar för den aktuella verksamheten.

Men till slut visade det sig att en verksamhet tyckte att vårt bergrum var helt perfekt. Och efter att vi kommit överens om hur vi skall arbeta tillsammans skrev vi för ett tid sedan under ett långsiktigt hyreskontrakt.

Action Reaction Sport

Action Reaction Sport heter den verksamhet som sedan en tid tillbaka påbörjat inflytten i Bergrummet.

Vi från styrelsen har träffat Leo och Anton som äger företaget och vi bad dem berätta litet vad de sysslar med och vad som kommer att hända i berget.

Leo berättar inledningsvis att bergrummet passar deras verksamhet perfekt. De sysslar nämligen med att bygga fästen för sikten till vapen. Det kallas för rödpunktssikte och används både av sportskyttar, militären och polisen. Leo beskriver att verksamheten sedan start utvecklat en rad olika siktesfästen och det visar sig att just deras siktesfäst bidragit till att användaren vunnit SM-guld i dynamiskt skytte flera år i rad.

När vi frågar hur de kom in på den ganska ovanliga banan berättar Leo att det handlar om problemlösning. Det visar sig att Leo själv är aktiv sportskytt. För drygt tio år sedan ville han ha hjälp med att modifiera sitt vapen så han kunde sätta fast ett specifikt sikte. Det han trodde skulle vara ett relativt enkelt jobb visade sig vara betydligt mer komplicerat. Han frågade runt och insåg till slut att han fick göra jobbet själv.

Eftersom han är utbildad på mekanik så skapade han ett fäste som passade, och för att göra en lång historia kort så utvecklades verksamheten till ett företag och sedan några år tillverkar fästen som säljs till såväl sportskyttar som svenska polisen och den svenska militären. ”Det blir helt enkelt lättare att sikta” som Leo beskriver det.

Varför ett bergrum?

Styrelsen frågar företrädarna för Action Reaction Sport hur det kommer sig att de letade efter ett bergrum. Svaret handlar om säkerhet.

Det visar sig att det är ganska tunga och skrymmande maskiner som krävs för att svarva och ta fram de delar som till slut blir ett fäste. Det kan man ju göra i vilken lokal som helst. Men så fort det handlar om vapen som blir säkerhetsfrågan helt avgörande.

Det går helt enkelt inte att få ett tillstånd utan att polisen och en rad andra myndigheter godkänner lokalerna. Det visar sig till och med att de ståldörrar som finns idag måste bytas ut för att verksamheten skall godkännas. Annars är ett bombsäkert skyddsrum idealiskt.

Kommer vi som bor att märka av verksamheten?

Leo konstaterar att det kanske inte märks så mycket att de håller till nere i berget. Det som märkts mest handlar nog om att det blir litet snyggare runt själva ingången till berget. Nya dörrar, lampor och bara det faktum att människor rör sig runt bergrummet skapar i sig en tryggare plats. Det kommer att skruvas dit larm och andra säkerhetsanordningar som krävs för att erhålla tillstånd för alla verksamheter som sysslar med vapen.

Leo och Anton som själva bor i söderort kommer att vara på plats dagligen. De har fram till nu tvingats ha sin verksamhet på olika platser vilket inneburit att de måste åka mellan olika verkstäder. Nu kan de samla allt på en plats. Vilket båda beskriver som en viktig del i livspusslet.

Det kommer också att bli tryggare av de faktum att de kunder som verksamheten har i första hand är poliser och militärer. Vi från styrelsen konstaterar att det därmed inte bara är vårt fina kafé som lockar polisen till Östberga.

Leo berättar att det inte är vem som helst som kan knacka på för att handla. För att köpa något från Action Reaction Sport måste man ha licens och tillstånd. Och det tar i regel flera månader från att någon handlar en produkt tills de kan hämta ut den.

Vad gör ni just nu?

Det Leo och Anton börjat med är att sakta renovera ett bergrum som stått tomt sedan 1960-talet. Det saknas elektricitet i stora delar av anläggningen. Det har genom åren regnat in och på vissa håll har det också funnit mögel. Avloppen var inte så kul och den som varit med på en rundvandring i berget kan konstatera att vi från föreningen inte hållit vårt avtal om att berget skall underhållas.

Leo berättar också att de hela tiden håller kontakten med MSB så att vår verksamhet hela tiden förhåller sig att det är ett skyddsrum som skall kunna utrymmas snabbt i händelse av ett krig.

Hur samarbetar föreningen och Action Reaction Sport?

Styrelsen och Action Reaction Sport har träffat ett avtal som innebär att Leo och Anton sakta renoverar upp bergrummet över tid. Och vi kvittar deras insatser mot att de inte behöver betala hyra för motsvarande insats de gör. När lokalerna har snyggats till så kommer bostadsrättsföreningen att få en årlig hyra. Det kommer att ta några år, men å andra sidan kommer vi från föreningen inte att lägga ut pengar för att renovera ett bergrum som kanske inte ens kommer att användas.

När flyttar ni in?

Vi är redan på plats och har sedan en tid inlett arbetat med att sanera, koppla in el, nät, fixat med vattenledningar och annat som gör att vi efterhand jan köra hit våra maskiner. Det är rätt så kostsamma prylar som inte tål fukt så bra. Så vi vill få till ventilation och liknande så snart som möjligt.