Gemensam El

29 mars 2024 Uppdaterade nyheter om Gemensam El

Som ni alla märkt, för det börjar bli klart nu, är övergången till gemensam el snart färdigt.

Det har varit en speciell resa. Det inleddes med en extrastämma där vi kom fram till att vi går över till gemensam el. Beslutet togs i samband med att elpriserna var höga och det var inte bara vi som gjorde den här förändringen. Det gjorde många föreningar. De blev kö och den planerade tiden för övergången försköts. Sedan körde ett fartyg på tvären i Suezkanalen, det bröt ut ett krig i Ukraina och plötsligt uppstod komponentbrist i hela världen.

Det var bara att vänta. Och vi väntade.

Men så kom arbetet igång. Mätare borrades upp i våra källare. Kablar drogs mellan mätstationer och sakta färdigställdes systemet. Vi i styrelsen blev informerade att arbetet sakta gick framåt. Och vi hade inte mycket att rapportera annat än att arbetet ja, det går framåt… sakta.

Plötsligt händer saker. Allas gamla elavtal sägs upp (vilket är helt i sin ordning), istället går abonnemangen över till det gemensamma (vilket sker automatiskt) och istället för att bostadsinnehavaren får en elräkning från ditt elbolag kommer elräkningen på hyresavin.Allt det där informerades alla om i samband med den extra bolagsstämman. Men det var ju länge sedan och den informationen har man nog glömt bort. Därför blev vi nog alla litet förvånade när det kom uppsägningar av elen via mejl. Att det skulle göra det visste vi inte om i styrelsen. Hade vi vetat så hade vi såklart informerat. Men vi har inte heller erfarenhet av att göra en övergång till gemensam el.

Allt har hittills gått enligt plan. Men planen har dragit ut på tiden rejält. Egentligen inte planen utan installationsarbetet. Men nu närmar vi oss slutfasen.Det som händer nu är att snart alla bostäder har gemensam el. Majoriteten har redan övergått till det och inte märkt någon skillnad annat än meddelande om uppsagt gammalt elavtal. Den enda skillnaden framåt är att elräkningen kommer på hyresavin. Man behöver inte göra någonting. Allt sker automatiskt.Vi kommer så snart allt är klart att skicka ut ett mejl med inloggningsuppgifter till en portal som heter Panorama. I mejlet får ni inloggningsuppgifter så ni kan logga in och se exakt hur mycket el ni gör av med i er lägenhet. Ni får alltså en helt annan möjlighet att se hur er livsstil påverkar elförbrukningen. Men det kan vi inte göra innan alla installationer är klara. Och i värsta fall måste vi knacka in alla era mejladresser manuellt. Men det får vi lösa.

Som alltid när det gäller den här föreningen är alla installationer, egentligen allt vi , ovanligt omfattande. Det kommer sig av att vi är så stora. Vad vi än gör tar längre tid, det är alltid litet krångligare. Det är tyvärr något vi måste leva med verkar det som.

Vi i styrelsen vill ju såklart att allt skall göras så enkelt och smidigt som det bara går. Men vi kan bara informera om det vi vet. Och det är inte alltid så lätt som man kan tro att få information om exakt när saker skall göras. Emellertid har alla installationer och övergångar från enskild till gemensam el fungerat. Det som brustit är vår information. Och det kommer sig helt enkelt av att vi inte hängde med i svängarna när systemet äntligen kopplades in. Ingen av oss visste att det skulle komma uppsägningar vis mejlen. I efterhand är det ju självklart. Men den detaljen visste vi inte om. Om det mejlet inte kommit hade majoriteten inte ens märkt av att vi gått över till den gemensamma elen. Så i en mening har allt gått väldigt smidigt, om än väldigt långsamt.

Vi vill såklart att alla skall få så mycket information som det bara går. Men den som kliver in i en styrelse med 850 lägenheter, lokaler, affärer och annat kommer snart bli varse att det är en del att ta hand om. Och det är inte alltid så lätt att veta exakt vad som behöver kommuniceras och inte. Att det skulle komma ett mejl om en uppsägning kan man ju tycka att vi skulle informerat om. Men den detaljen kände vi inte till. Och så kan det vara ibland.

Vi lär oss! Tack för förstående.

Den som tycker att vi borde skärpa till oss rejält är välkommen att bli en del av styrelsen. Vi vill inget hellre än att fler är engagerade i styrelsearbetet.