Hälsningar från ekonomiansvariga och övriga styrelsen

19 november 2022 Som tidigare kommunicerats följer styrelsen löpande föreningens ekonomi och bedömer fortsatt att föreningen överlag har en god ekonomi. Ekonomiansvariga i föreningen har tillsammans med övriga styrelsen genomfört årets budgetprocess. Beaktat nuvarande läge och osäkerhet har ledord i årets budgetarbete varit ”reasonable worst case scenario”. Styrelsen har budgeterat både avseende föreningens resultat och föreningens likviditet/kassaflöde. Styrelsen fastställde på sitt styrelsemöte den 9 november den ekonomiska budgeten för 2023. 
Med tanke på rådande omständigheter vill vi i styrelsen öka transparensen kring budgeten för 2023.
  • Budgeten baseras på att bostadsrätternas avgifter ligger oförändrade, dvs varken någon höjning eller sänkning har budgeterats. Avgifterna sänktes senast med 2% den 1 juli 2022.
  • Merparten av våra driftskostnader har budgeterats enligt tidigare års utfall och en mindre procentuell ökning.
  • Extra fokus har lagts på de s.k. taxebundna kostnaderna såsom el, värme och vatten.  
  • Styrelsen har budgeterat elkostnader motsvarande föregående års förbrukning och med ett pris om 4 kr/kWh. För oktober var vårt elpris betydligt lägre men styrelsen har valt att i budgeten ta höjd för att säkerställa att föreningen klarar en ökning. Vi har även valt att ännu inte beakta den intäkt och inbetalning som föreningen beräknas få till följd av elprisstödet.
  • Värmekostnader har prognostiserats enligt prognos från vår leverantör Stockholm Exergi.
  • Vattenkostnader har budgeterats med en ökning om 25% för att motsvara vad Stockholm Vatten har indikerat.
  • Styrelsen har valt att budgetera räntekostnader motsvarande 4% på så väl våra nuvarande lån (ca 65 mkr) samt framtida lån för att finansiera kommande års projekt.
 
Som ett resultat av ovan visar vår resultatbudget på ett svagt negativt resultat vilket vi bedömer föreningen har möjlighet att bära nästkommande år. Likaså visar vår likviditetsbudget endast ett marginellt underskott avseende den löpande driften och underhållet inkluderat våra årliga amorteringar.
 
Inom styrelsen planerar vi för projekt kommande år för att ta hand om och bevara vår fastighet och mark. Denna typ av projekt avser vi att finansiera via ytterligare banklån. Oavsett om denna typ av projekt genomförs under 2023 eller om två-tre år kommer de behöva finansieras genom upptagande av lån då vårt löpande kassaflöde inte klarar den typen av projekt. Styrelsen anser att det är viktigt att fortsätta underhålla fastigheten även i dessa tider. Vi följer årligen upp föreningens underhållsplan och vad som bör prioriteras. I närtid finns främst tre större projekt som behöver hanteras under den närmsta framtiden. 
 
Vi i styrelsen bedömer att föreningens ekonomi är under kontroll inför 2023. Ekonomiskt utfall följs månadsvis upp och analyseras av ekonomiansvariga och avrapporteras till styrelsen.