Så blev övernattningsrummet till

18 juni 2015 Föreningen har låtit renovera en gammal lagerlokal till övernattningsrum. Planering, inredning och montering av möbler har gjorts av sju engagerade medlemmar. Vanessa i uppgång N anmälde intresse för att planera inredning och möbelval. Såhär tänkte hon kring uppgiften:

Föreningen önskade sig ett övernattningsrum med fyra sängplatser på 23 kvm till en rimlig kostnad. Hur resonerade du för att få ihop det?

Min första tanke var något i stil med: ”Jag vill skapa ett funktionellt övernattningsrum där en gäst ska kunna gå och vila samtidigt som resten av gästerna umgås, t.ex. tittar på film på datorn, utan att någon känner att den är i vägen eller stör”. 

När min version av ritningen för rummet var klar, dvs. när Peter hade sagt att det jag presenterade gick att genomföra och styrelsen godkände allt, inleddes arbetet kring material och kostnader. Vid det här skedet började jag överväga vad som måste prioriteras, vad som fick kosta mer, vad som kunde vara av enklare sort, osv. 

Kortfattat så insåg jag under arbetets gång att jag måste blanda kvalité, funktion och kostnad för att få ett trivsamt och bra övernattningsrum utifrån de förutsättningar som var satta.

Hur fick tankarna kring färger och materialval?

Färg- och materialvalet styrdes delvis av riktlinjen rimlig kostnad, men även av funktionalitet och slitage. Så det finns en tanke bakom varför t.ex. bäddsoffan är mörk. 

Peter och jag resonerade tillsammans och var överens om att det skulle finnas bra förutsättningar i själva rummet t.ex. två separata uttag för taklampor med respektive strömbrytare istället för ett, trägolv istället för laminat, osv.            

Gällande färgval till väggar och golv tyckte både Peter och jag att neutrala/ljusa kulörer lämpade sig bäst för ändamålet, så vi körde på det. Sedan fokuserade jag på att skapa en enkel och stilren miljö med möblerna och avslutningsvis generera värme och trevnad med hjälp av textilierna. 

Vissa av möblerna är väldigt enkla och billiga samtidigt som de fungerar alldeles utmärkt medan andra är mer påkostade. Detta har bestämts utifrån funktionen varje specifik möbel har.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att övernattningsrummet har en bra och slitstark grund och att det som är mindre neutralt och av enklare kvalité är sådant som inte är påkostat och kan lätt bytas ut om man t.ex. vill ge övernattningsrummet en annan touch eller rusta upp pga. slitage. 

Snickardagen
  • IKEA-leverans
    IKEA-leverans
  • Mitt i skruvandet
    Mitt i skruvandet