Nya regler för andrahandsupplåtelse

01 september 2014 Sedan den 1 juli 2014 gäller nya lagregler för andrahandsupplåtelse av bostadsrätter.

Liksom tidigare krävs styrelsens tillstånd för andrahandsupplåtelse, samt att bostadsrättshavaren kan visa skäl för andrahandsupplåtelsen. De nya reglerna innebär dock att synen på de skäl som bostadsrättshavaren ska visa blir mer generösa. Till exempel är det numer i regel tillåtet att upplåta sin lägenhet till en närstående. Tillstånd kan också lämnas när den som köper en bostadsrätt vill upplåta lägenheten under en övergångstid för att kunna avsluta en tjänst eller liknande, exempelvis när en bostadsrätt förvärvas inför pensionering.

De nya reglerna innebär också att bostadsrättsföreningen får ta ut en avgift av den bostadsrättshavare som upplåter sin lägenhet i andra hand. Avgiften har ett årligt maxtak om 10 % av prisbasbeloppet, och en begränsning tillämpas om lägenheten endast upplåts under en del av ett år. För att bostadsrättsföreningen ska få ta ut avgiften krävs att det anges i föreningens stadgar. Styrelsen har ännu ej beslutat om man kommer verka för att få till stånd en stadgeändring med sådant innehåll. Tills vidare tas således ingen avgift ut för andrahandsupplåtelse av lägenheter i Brf Morkullan.

Mer ingående information om lagändringen finns på sidorna 21-23 i Regeringens proposition 2013/14:142, som återfinns på Riksdagens webbplats.