Om snöröjningen

20 december 2012 Den senaste tidens vinterväder med ovanligt stora mängder snö och is har säkerligen inte gått någon obemärkt förbi och väckt tankar och funderingar. Vi vill därför från styrelsens håll passa på att informera om läget.

Leverantör
I höstas hade vi kontakt med ett flertal entreprenörer i syfte att upphandla ett nytt snöröjningsavtal. Valet föll till slut på Fastighetskonsulterna, som vi upplever som professionella och kostnadsmässigt konkurrenskraftiga. Då samarbetet med Fastighetskonsulterna är nytt håller vi en tät dialog för att de ska förstå våra behov och prioriteringar. Trycket har dock varit särskilt hårt på stans snöröjare under de senaste veckorna och vi har dessutom vid ett tillfälle haft problem med att bilar blockerat infarten från Birger Jarlsgatan vilket har lett till att Fastighetskonsulterna inte har kunnat röja när de väl kommit hit. Sammantaget får vi konstatera att snöröjning inte har skett riktigt så snabbt och i den omfattning som vi helst hade sett men att det samtidigt får anses acceptabelt givet omständigheterna. Vi kommer självfallet att fortsätta vara vaksamma på hur arbetet med snö- och isröjningen fungerar samt även fortsättningsvis hålla en dialog med Fastighetskonsulterna.

Prioriteringar
Vi har till Fastighetskonsulterna framfört att uppfarterna till fastigheterna måste röjas och sandas. Taket är också prioriterat då vi annars riskerar ras och vattenskador. Vad gäller innergården har vi sagt att vi inte kommer att röja mittentrappan runt fontänen framöver. Vi vill istället lägga fokus på att röja huvudtrappor och barnvagnsramper. På så sätt får vi god framkomlighet kostnadseffektivt.

Styrelsens mål med snö- och isröjningen är att till lägsta möjliga pris, begränsa mängden snö och is på föreningens mark och tak så att medlemmar, grannar och besökare kan beredas en godtagbar framfart till de av föreningens utrymmen, såsom trappuppgångar, tvätt- och sopsorteringsutrymmen etc., som de behöver tillgång till samt att minimera risken för olyckor till följd av halka eller snö eller is fallandes från föreningens tak

Sand
Sandtunnor har ställts ut på innergården. Obs! Dessa är just sandtunnor och inte soptunnor. Om vi slänger skräp i dem kommer vi att försvåra arbetet för snöröjarna.

Balkonger
Vi vill också påminna de som har balkonger om att det enligt föreningens stadgar är balkonginnehavarens ansvar att röja sin balkong från snö och is. Görs inte detta ordentligt och regelbundet riskerar vi vattenskador som kan bli kostsamma både för den enskilda balkonginnehavaren och föreningen.

Värme
Under den kalla vinterperioden stiger föreningens fjärrvärmekostnader avsevärt. Vi kan alla hjälpas åt med att hålla dessa kostnader nere genom att till exempel se till att portarna stängs ordentligt.

I övrigt är ni alltid välkomna att höra av er till styrelsen med frågor och funderingar, antingen på info@morkullan.nu eller på Facebook (grupp: Birger Jarlsgatan 104).

God Jul och Gott Nytt År
Styrelsen