Annorlunda valborg under pandemin

30 april 2020 Valborgsmässoafton som firas den 30 april är förenligt med att städa ut vintern med vårsånger, majbrasor och livade fester. Valborg 2020 ser dock annorlunda ut. Efter beslutet om att förbjuda alla sammankomster med över 50 deltagare, på grund av coronaviruset, sätts det stopp för de flesta firanden och majbrasor.

I år måste vi alla hjälpas åt att bromsa spridningen av covid-19. Det innebär att valborgsfirandet måste se annorlunda ut. Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större bjudningar även om de hålls i hemmet och utomhus.

Eftersom det enbart är tillåtet med folksamlingar bestående av färre än 50 personer, har flera valborgsfiranden behövt ställas in – som den klassiska brasan på Skansen till exempel.

Några som dock har tänkt kreativt är Mälarscouterna, vars traditionella firande i Norra Ängby i år sker digitalt genom en livestreamad majbrasa med vårtal och körsång. 

Men är du enbart sugen på att njuta av en mysig och sprakande brasa? Sök efter 'fireplace' på Netflix eller Youtube, luta dig tillbaka i soffan och valborgskvällen är räddad. Elden må inte ge någon värme, men eftersom du slipper att stå ute och frysa i år, så spelar det ju faktiskt mindre roll.

Fira gärna valborg men gör det på ett annat sätt. Fira ute i naturen och begränsa sociala kontakter.