Påskkärringarna gör sig redo

13 april 2022 Katten är nerpackad, kaffepannan välfylld och kvasten vaxad för att påbörja sin värd mot Blåkulla. Påsken är för många barn lika med att gå påskkärring på skärtorsdagen.

Att klä ut sig till påskkärring och knacka dörr för att önska glad påsk och få godis hör påsken till för många barn. Men i år under coronapandemin får vi tänka om, berättar Folkhälsomyndigheten.

Men i år får man tänka om, Folkhälsomyndigheten uppmanar alla påskkärringar att göra lite annorlunda för att hjälpa till att bromsa smittspridningen av corona. Man bör avstå från att gå till människor man inte känner.  Man kan ju ändå klä ut sig till påskkärring, och gärna vara utomhus, och kanske ordna med lite godis till påskkärringarna på något annat sätt, och vara lite innovativa.

Varför vi går påskkärring?

Folksägnernas påskkäringar var riktigt otäcka figurer, häxor som festade med djävulen just på skärtorsdagsnatten. Den allmänna uppfattningen var då att häxorna begav sig till Blåkulla just den natten för att umgås med den Onde och hans entourag. För att först under påskaftonen och påskdagen vända hem igen.

Men varför just denna dag? Jo det var då Jesus förråddes av Judas, enligt folktron släpptes alla onda makter fria i samma stund som Frälsaren blev dömd.

Ordet "skär" kommer från "skära" som betyder rening. Skärtorsdagen sågs enligt den gamla traditionen som reningens dag.