Rädda bina

17 maj 2020 Bina är livsviktiga för oss och för hela ekosystemet, men en tredjedel av våra vilda trädgårdsmästare håller på att försvinna. Det är inget vi kan vifta bort.

Plantera bivänliga blommor

Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin och andra pollinerande insekter minskar. Du kan hjälpa dem genom att plantera blommor som ger nektar och pollen under hela säsongen – i krukor på altan eller i balkonglådan.

Bra att plantera på terrass eller balkong är kryddväxter som är torktåliga och passar särskilt bra i upphöjda planteringar, krukor och lådor. En plantering av timjan, kungsmynta, gräslök, mejram, isop och stenkyndel blommar från juni till september och skänker både väldoft och smak.

Där det är riktigt torrt passar olika vit och gul fetknopp, kärleksört samt rölleka.

Eller så ettåriga växter från frön som växter i bar jord, tex blåklint, gurkört, honungsfacelia, luddvicker, ringblommor, bovete och koriander.

Fixa en bostad åt vilda bin

Dagens vilda bin har svårt att hitta någonstans att bo. Bristen på lämpliga bomiljöer är en av orsakerna till att många solitära (ensamlevande) vilda biarter minskar. Du kan enkelt göra en viktig insats genom att ordna ett bihotell eller en sandbädd åt bina. Se hur du kan göra i tvinslaget nedan samt faktabladet om hur du bygger ett vildbihotell.

Så kan vi hjälpa våra hotade bin

https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/så-kan-vi-hjälpa-våra-hotade-bin-12771859