Duschar för framtiden i HSB Living Lab

Varmt vatten är en av de stora bovarna när det kommer till energi och resursförbrukning i hemmet. I HSB Living Lab testas nu duschar som hjälper de boende att minska sin påverkan.

– Det märks att man sparar in på vattnet, säger Zigge Sommar som bor i huset.

Alla kan vi tänka på att ta snabba duschar. Det är en enkel beteendeförändring som sparar både pengar och miljö. Men det finns också tekniska lösningar för att sänka förbrukningen av vatten och energi. 

I HSB Living Lab testas just nu duschar från Orbital Systems, där man duschar i vatten som cirkuleras och renas under tiden – och på så sätt behåller värmen och sparar in på mängden vatten som går åt. 

– Den största skillnaden är att man får vänta kanske 10 sekunder i början medan vattnet samlas in och värms upp innan man kan börja duscha. Jag har hört att andra blir stressade av det, men jag har inga problem med det, säger Zigge Sommar. 

Enligt Orbital Systems går det att spara upp till 90 procent vattenåtgång och 80 procent energiåtgång med deras duschar.  

– Det märks att man sparar in på vattnet. Det står på en panel hur många liter man sparar, säger Zigge. 

För Orbital Systems har det hela tiden varit viktigt att användaren inte ska behöva kompromissa med komforten för att vara med och bidra till att spara vatten.  

– Eftersom Orbital Shower rengör och återcirkulerar ditt vatten kan du duscha så länge du vill utan att slösa på vatten. För oss på Orbital har det alltid varit viktigt att användaren inte ska behöva kompromissa med komfort för att vara med och spara vatten, säger Mikkel Garde, industridesigner på Orbital Systems. 

För att ge användaren den bästa möjliga duschupplevelsen erbjuds bland annat precis kontroll av temperatur och vattenflöde, det finns till och med ett spel att spela på den digitala skärmen i duschen.  

– Användaren kan ta en lång, skön dusch och samtidigt vara med och spara vatten, säger Mikkel Garde.  

I HSB Living Lab är Zigge Sommar van att se hur olika innovationer mäts och sparar på miljön. Något som kan vara en extra morot för att göra hållbara val. 

Han berättar att inför att duschen installerades hade han funderingar om hur det skulle funka – om det skulle kännas att man blev lika ren med återanvänt vatten? 

– Det var väl lite tankar innan och så, men nu känns det bra och jag märker ingen skillnad i renhet. Jag föredrar den nog framför den vanliga duschen, säger han. 

Mikkel Garde ser flera fördelar med att kunna testa deras dusch i HSB Living Lab.  

– Vi jobbar alltid för att förbättra användarupplevelsen av våra produkter och det här är en bra plattform för feedback från nyfikna och intresserade studenter. Det har gett oss värdefulla insikter i hur vi kan vidareutveckla produkterna och hur användarna kan få den bästa möjliga upplevelsen samtidigt som de sparar vatten och el. 

– Vi har löpande dialoger med de boende och det är absolut värdefullt för oss. Deras återkoppling är till stor hjälp i utvecklingen av såväl teknik som användarupplevelse, avslutar Mikkel.