Mikroplast från kläder: forskning banar väg för ny mätstandard

Vilket plagg släpper ifrån sig mest mikroplaster i tvättmaskinen? Det har undersökts i forskningsprojektet MinShed som bedrivits i samarbete med bland andra HSB Living Lab. Efter tre år avslutas nu projektet och oväntade resultat har lett till ett förslag på nya mätstandarder för mikroplaster i kläder.

Många av våra kläder är gjorda av syntetiskt material. När kläderna tvättas släpper de ifrån sig mikroplaster, plastpartiklar, där de minsta är så små att reningsverken inte kan fånga upp dem. Istället förorenar de jord, hav och sjöar.

– Friktionen vid användning av syntetiska kläder får fibrerna i dem att gå sönder så att de börjar lossna. När vi tvättar kläderna följer en större mängd mikrofibrer, däribland mikroplaster, med vattnet vidare till reningsverket. När det inte kan fånga upp många av dem hamnar de istället i naturen. Det vi har kunnat se är att sockor släpper fler mikrofibrer än en t-shirt eftersom de utsätts för mer friktion. Gamla slitna sockor är värst, säger Sebastien Rauch, professor vid Chalmers universitet som är en av flera samarbetspartners i forskningsprojektet MinShed.

I tvättmaskinerna på HSB Living Lab har särskilda filter som fångar upp mikrofibrer och mikroplaster från kläder under tvätt installerats för att undersöka skillnaden mellan olika textilier. Efter att fibrerna samlats upp har storleken mätts och sammansättningen analyserats. Fokus har varit att ta reda på hur partiklarna går sönder och om det är skillnad mellan olika material. I merparten av tidigare studier är det enbart oanvända kläder som testats medan man i MinShed har tittat på skillnaden i nedbrytningen av nyinköpta och äldre använda kläder, eller kläder som är tillverkade av återanvänt och jungfruligt material (nyproducerat material).

– Det är faktiskt inte automatiskt så att jungfruligt material alltid är bättre än återanvänt material, vilket många trott innan. Så den myten har vi motbevisat men annars är alla våra resultat preliminära. För att faktiskt kunna bekräfta dem behövs mer statistik och då måste vi få en standard i hur vi mäter släpp av mikroplaster från textil, säger Anne-Charlotte Hanning, forskare och projektledare för MinShed.

Från början var syftet med MinShed att ta reda på hur man kan minimera andelen mikroplaster som släpps fria från textilier. Det visade sig dock att det inte fanns några bra standarder för hur dessa mätningar skulle genomföras. Man fick tänka om och en del av forskningen inom MinShed har därför fokuserat på att utveckla sätt för att kunna utvärdera textiliers förmåga och oförmåga att släppa ifrån sig mikrofibrer och mikroplaster.

Nyligen lämnade Cross Industry Agreement* in ett förslag till den Europiska standardiseringsorganisationen, CEN, om vilka metoder som skulle kunna användas. Dessa behandlar, förutom hur mätning skulle kunna ske, allt ifrån storlek på tyget, tvättlängd, filtrering och torkning. Totalt är det ca 25 punkter som berörs.

Forskningsprojektet MinShed har snart pågått i tre år och håller nu på att avslutas.

– Under det sista halvåret kommer vi att fokusera på att samla ihop, analysera och styrka alla resultat som är möjliga att styrka utan en standard, säger Sebastien Rauch.

* Cross Industry Agreement består av flera stora europeiska textila organisationer som tillsammans med universitet och forskningsinstitut runt om i världen samarbetar för att utveckla en gemensam metod för att utvärdera mikroplaster från textil.

Fakta

  • MinShed står för ”minimizing shedding”, vilket betyder att vilja minimera de mikroplaster som släpps från textilier.
  • MinShed är ett treårigt forskningsprojekt vars syfte är att analysera de mikrofibrer och mikroplaster som lossnar från syntetiska kläder vid tvätt. Hela kedjan från typ av tyg i kläderna, hur tyget har tillverkats och behandlats till användningen av kläderna studeras för att kunna avgöra vad som påverkar klädernas släpp av mikroplaster.
  • Forskningsprojektet avslutas under våren 2020.

Projektet finansieras av myndigheten FORMAS. I projektet deltar förutom HSB Living Lab också Bergans, Bob design, Borås universitet, Chalmers universitet, Dressman, Electrolux Professional, Ellos group, Filippa K, Fjällräven, Ginatricot, Guppy Buddy, Göteborgs universitet, Haglöfs, H&M, Houdini, IKEA, Johanneberg Science Park, Nilorn, Peak Innovation, PeakPerformance, RISE, RNB Retail and Brands, Scania, Stop! Micro Waste, Sustema, TPC Textile, Varner, Y. Berger & Co and Västsvenska kemi- och materialklustret.