Applicerad AI på vattenförbrukning

Genom att endast ha vattenmätare på stammen till en lägenhet är det möjligt att mäta och
presentera vattenförbrukning från exempelvis dusch, toa eller diskmaskin. Världsunika och uppkopplade vattenmätare öppnar upp möjligheten för HSBs hyresgäster att kunna följa sin förbrukning och få larm vid läckage. Installationen av mätarna görs helt utan ingrepp i rören, tack vare den högteknologiska, utanpåliggande mätningen.
Labtrinos smarta vattenmätare

Labtrino utvecklar intelligenta system för mätning av läckage och vattenkonsumtion som ska öka medvetenhet och demokratisera vattenförbrukning. Dagens brist på sensorer leder till bristande kunskap om hur vi konsumerar vatten och vilka effekter det har på såväl miljö som plånbok.

– HSB Living Lab är den enda tillgängliga testbädden som har sensorer på varje tappställe vilket är en fantastisk möjlighet för oss att utföra detta maskininlärningsprojekt. Vårt mål är att kunna ersätta samtliga invasiva vattenmätare med endast ett på vardera inloppsrör till lägenheterna (kall- och varmvatten) innan de förgrenar sig, säger Thibault Helle, teknisk chef på Labtrino.

Genom att använda Labtrino’s icke-invasiva sensorer är det möjligt att mäta högupplöst flödesdata vid ett stort antal tappställen. Syftet med mätningarna är att skapa en uppsättning data som sedan kan användas vid inlärning för kommande maskininlärningsmodeller.

Dessa modeller kommer sedan hjälpa till att avgöra varje individuell lägenhets totala vattenkonsumtion samt hur det fördelar sig per tappställe. HSB Living Labs väl genomtänkta utformning av lägenheternas rörsystem öppnar upp möjligheten för Labrtinos system att lära mätarnas matematiska modell med kontrolldata/facit i hand, på ett automatiserat sätt utan hyresgästens agerande.

Denna sortens data kommer att presenteras för hyresgästerna och informera dem om hur och var i hushållet som de använder sitt vatten, och målet blir i slutändan att öka deras medvetenhet och sänka förbrukningen. Detta tack vare en mätare placerad på inkommande varm- och kallvattenrör till varje lägenhet.

Fakta

  • Visste du att medelsvensken förbrukar ca 140 L/dag?
  • Genom att stänga vattnet när du inte sköljer av disken så sparar du 6-7 liter vatten per minut.
  • Visste du att det behövs ca 200 L för att fylla ett badkar?
  • En vattenläcka kan kosta uppemot 400 000 SEK att åtgärda och kan förbruka ca 300 kg CO2.