Fasaden i staden

Projektet Fasaden i staden har tagit fram ett fasadsystem i furu för stadens byggnader – som är hållbar på mer än ett sätt. Nu ska den testmonteras på HSB Living Labs fasad, för att få svar på en viktig fråga: hur bra ser det ut?
Test av furufasad på HSB Living Lab

Det finns många fördelar med att bygga i trä – ett material det finns gott om i Sverige och som dessutom binder koldioxid medan det växer och används. Bland annat har svenskt kärnfuru potential att användas inom fler områden än det gör idag, exempelvis som fasader på byggnader i våra städer.

Innovationsprojektet Fasaden i staden har tagit fram en furufasad som ska vara snabb, snygg och smart ­– det vill säga gå smidigt att sätta upp, se bra ut och hålla länge.

– Vanligtvis sätter man upp en fasad bräda för bräda, men denna tillverkas industriellt som stora element. Det gör att det går betydligt snabbare att sätta upp och man behöver använda några få skruvar i stället för många hundra spikar. Det blir tystare på arbetsplatsen eftersom inte spikpistolen behövs och monteringen går snabbare. Dessutom blir det snyggare när det inte finns några synliga spikar eller skruvar på framsidan, säger Karin Sandberg, projektledare på RISE Research Institutes of Sweden, som koordinerar Fasaden i staden.

Tidigare har fasadens funktioner testats på en byggnad i Luleå, men nu ska även HSB Living Labs fasad prydas av furu under ett års tid. I denna del av projektet ligger fokus på det estetiska – hur kan designen varieras och hur snygg tycker egentligen omgivningen att fasaden är?

– Vi kommer att jobba mer med olika varianter av designen och olika färger. Vi har också tagit fram nya verktyg och hyvlingen gör att utseendet förändras. Ibland verkar fasaden nästan vara veckad, andra gånger ser den helt slät ut. Genom att ytan får olika uttryck kommer den att se olika ut beroende av vädrets växlingar. Vi vill visa upp fasaden både för allmänheten och byggbranschen, och tanken är även att ställa frågor kring hur de som betraktar fasaden upplever den.

En fasad som kommer i färdiga delar från fabrik, redo att skruvas upp, kräver mer planering än traditionell fasadpanel. På gott och ont.

– Det gäller att veta vad man vill ha redan när man beställer fasaden, exempelvis vilken färg du vill att den ska ha. Å andra sidan är det enklare att optimera materialåtgången, det blir mer eller mindre inget svinn på arbetsplatsen, säger Karin Sandberg.

Intresset för en fasad som både lever länge, har låga underhållskostnader och går att variera i uttryck tror hon kommer att vara stort från byggbranschen.

– Intresset finns absolut, även om den här fasadlösningen inte är ute på marknaden ännu. Men så fort man löst alla tekniska utmaningar och skalat upp tillverkningen industriellt så tror jag att detta är framtiden.