OMIT - det rogivande instrumentet

Kan ett instrument som reducerar stress på bara tio minuter bli ett självklart inslag i våra framtida boenden? Det är inte omöjligt – i HSB Living Lab inleder man inom en snar framtid tester med det rogivande instrumentet OMIT, som dessutom nominerats till det prestigefyllda The Guthman Musical Instrument Competition.
OMIT - ett instrument som reducerar stress

HSB Living Lab har inlett ett samarbete med utvecklarna av OMIT, ett unikt instrument som är det första i sitt slag. OMIT bygger på ett akustiskt fenomen som har stressreducerande egenskaper, och kan hjälpa användaren att varva ner genom en session på bara tio minuter.

Genom samarbetet med HSB kommer instrumentet att testas på några olika platser, för att sedan flytta vidare till HSB Living Lab i Göteborg. Här kommer de boendes upplevelse av instrumentet mätas och värderas. På så sätt kan man även få svar på frågan: är detta något som skulle kunna ge värde i våra fastigheters gemensamma utrymmen?

Trots att stress är en av vår tids stora hälsoproblem, och ett problem som ökar, så saknas ofta utrymmen eller verktyg för stresshantering i våra bostadshus. Där det i sin tur ofta finns outnyttjade gemensamma lokaler.

– Vi vill med detta projekt testa och mäta vad en sådan här möjlighet skulle kunna generera. Förutom att erbjuda en möjlighet till minskad stress, kan projektet kopplas till delningsekonomi och ett ökat användande av våra fastigheters gemensamma utrymmen. Det ger både ett mervärde till boendet, ökar den sociala tryggheten och bidrar till att vi i större utsträckning delar funktioner och prylar, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab, och tillägger:

– HSB blir en av OMIT:s första pilotkunder. Det ger oss en unik position som pionjärer i arbetet mot att förebygga hälsoskadlig stress, dessutom inom ramen för det egna hemmet. 

Hur fungerar då ett sådant här instrument? Det består av två flyttbara komponenter som användaren sätter, eller lägger, sig ner mellan. Sedan exponeras man för ett akustiskt fenomen som kallas binauralt ljud, som har visat sig kunna ha en avslappnande effekt.

– Konceptet grundar sig på teorier kring den här teknikens mentala påverkan. Instrumentet är en banbrytande innovation inom området stressavlastning, och ett resultat av tre års forskning och utveckling. Målet är att bidra till att minska den stress som idag är ett växande samhällsproblem, säger Allan Montan på OMIT.

Teamet som tagit fram OMIT är tvärvetenskapligt och har rört sig i gränslandet mellan konst, vetenskap och ingenjörskap.

OMIT har bland annat nominerats till musiktävlingen Guthman Musical Instrument Competition, en tävling som utlyses av Georgia Institute of Technology i amerikanska Atlanta. Här tävlar innovativa musiker och musikaliska uppfinnare från hela världen, för att hitta de mest innovativa nya idéerna inom musik.

– Tyvärr vann vi inte priset men bara att vara nominerad till detta pris med ett så okonventionellt och nyskapande koncept som vårat är i sig en seger. Vi är bara i början av utvecklingen av OMIT. Vi är även mycket glada över att HSB valt att samarbeta med oss avseende utvecklingen mot ett erbjudande mot bostadshus, säger Allan Montan.