Test av smarta paketboxar

HSB Göteborg testar tillsammans med PostNord smarta paketboxar. Den första paketboxen placerades vid hyresfastigheten HSB Living Lab i Göteborg och testas nu av de boende.

Att få sitt paket levererat via en paketbox är ett önskemål som växer bland mottagarna i Sverige och fördelarna är många. Med paketboxar ökas tillgängligheten genom att det blir enklare för mottagaren att själv hämta sitt paket dygnet runt i anslutning till där man bor eller rör sig. Paketboxarna kommer att fungera som ett komplement till PostNords ombudsnät.

De två första paketboxarna installerades vid HSB Living Lab i Göteborg och samtliga togs i bruk i april 2021 och går att hitta i e-handelsföretagens checkout.

– För oss är det här en investering i infrastruktur, en lösning som möjliggör leveranser närmare hemmet, och därför är vi glada att HSB Göteborg ser ett gemensamt intresse i att erbjuda en lösning som är nära mottagarna. Den här leveransmetoden kommer att komplettera våra ombud på ett bra sätt. Vi ser det som ett tryggt och enkelt sätt att hämta sina paket på. Boxarna står primärt utomhus och är tillgängliga under alla dygnets timmar, säger Ove Eriksson, Teamchef Retail på PostNord Sverige.

Paketboxen kräver ingen fysisk kontakt vid leverans. Konsumenten kan välja paketbox som ett leveransalternativ, i e-handlarens checkout precis på samma sätt som vid val av ombud. När paketet är levererat till paketboxen aviseras mottagaren via sms och i PostNord App.

Totalt är det 37 paketboxar (18 paketboxar till brf och 19 paketboxar till hyresfastigheter) som bland annat placeras ut i närheten av HSB Göteborgs bostäder i Göteborg, Kungsbacka, Kungälv, Partille, Härryda. Nio bostadsrättsföreningar och tio hyresfastigheter deltar i pilotprojektet. 

– Det finns en tydlig efterfrågan på smarta lösningar av det här slaget, som ju har en tydlig nytta, så vi är glada att kunna samarbeta med PostNord för att öka servicen och tillgängligheten för våra boende, säger Lizz Wiklund, hållbarhetschef på HSB Göteborg.

Paketboxen innehåller 16 fack i olika storlekar, behöver ingen uppkoppling till varken el eller internet och de kräver heller inget bygglov för uppställning. Mottagaren öppnar luckan med hjälp av PostNord App och bluetooth. Detta gör att de är enkla att både ställa ut och flytta vid behov.

Nu har projektet utvärderats och vill du veta hur det gick, läs mer här: Lyckad satsning på paketboxar.