Årets föreningsstämma i försommarsol

14 juni 2022 2022 års föreningsstämma med Brf Stadion hölls i försommarsol utomhus med ett 30-tal medlemmar närvarande och en glad stämning. Alla besluten togs i stor enighet. Peder Stockman omvaldes som ordförande och Bengt Larsson valdes in som ny ledamot i styrelsen.

Årsstämman leddes i sedvanlig ordning av Per Aludden, HSB och han klubbade på ett tydligt sätt igenom alla 25 punkterna på dagordningen. Ekonomen Lena Pettersson från HSB, som hjälper föreningen att upprätta ekonomisk redovisning och årsberättelse, redogjorde för bland annat föreningens ekonomi.

Frågor blev klargörande

Som sig bör var årsberättelsen för 2021 den punkt på dagordningen som fick den utförligaste redogörelsen. Till detta bidrog i hög grad medlemmen Örn Preiman, som ställde många frågor kring olika detaljer i den ekonomiska redovisningen, vilket innebar att det blev informativt och klargörande för alla närvarande.

Brf Stadion gjorde 2021 en förlust på 625 000 kronor, den första förlusten på många år. Det egna kapitalet uppgick per sista december 2021 till 162 miljoner kronor och föreningen har likvida medel på 4,4 miljoner kronor. 

Därför uppkom förlusten

Förlusten var förutsedd och berodde i huvudsak på att styrelsen hade beslutet om att januari 2021 skulle vara en avgiftsfri månad för medlemmarna på grund av föreningens goda ekonomi. Under 2021 investerade föreningen i laddboxar för samtliga parkeringsplatser i garaget och det bidrog också till förlusten.

Högre räntor

Föreningens lån uppgick per sista december 2021 till knappt 54 miljoner, långt under marknadsvärdet för fastigheten. Låneräntorna är idag mycket låga mellan 0.87 och 1,25 procent. I december 2022 ska ett lån på 19 miljoner omförhandlas och för detta lån lär räntekostnaden stiga rejält.

Enhälliga val

Peder Stockman omvaldes till ordförande för ytterligare ett år. Johanna Nilsson och Lars Pekka omvaldes som ledamöter i styrelsen för en tid av två år. Föreningens tekniska chef och vicevärd efter bortgångne Svante Utsi, Bengt Larsson, nyvaldes för två år. Tomas Lovén och Erika Edin kvarstår ytterligare ett år i styrelsen. Per Aludden fortsätter som HSB:s representant i styrelsen.

Till föreningens revisorer omvaldes Ann Jansson och Göran Littorin. Hans Eriksson och Larisa Pekka omvaldes till valberedning med Hans Eriksson som sammankallande. Samtliga val var enhälliga.

Frågor från medlemmarna

Efter att årsstämman avslutats formellt så informerade Peder Stockman om bland annat den kommande investeringen i solceller på garagetaken. Två medlemmar tog upp frågor om möjlighet att tillfälligt hyra parkeringsplatser för ofta återkommande gäster till boende, samt frågan om ett antal cyklar som samlar spindelväv i cykelförråden där det är trångt.

Båda frågorna togs direkt upp av styrelsen i det efterföljande konstituerande styrelsemötet och kommer att beslutas under hösten.

 

Fler stämmobilder
  • Per Aludden från HSB ledde föreningsstämman. Han berättade bland annat att Stadion utmärker sig om en mycket välskött förening.
    Per Aludden från HSB ledde föreningsstämman. Han berättade bland annat att Stadion utmärker sig om en mycket välskött förening.
  • Örn Preiman ställde många frågor kring ekonomin. Det ökade förståelsen hos alla när Lena Pettersson lämnade förklaringarna.
    Örn Preiman ställde många frågor kring ekonomin. Det ökade förståelsen hos alla när Lena Pettersson lämnade förklaringarna.
  • Revisorn Ann Jansson redogjorde för revisorernas granskning och föreslut att boksluten skulle fastställas och att stämman skulle ge styrelsens ansvarsfrihet.
    Revisorn Ann Jansson redogjorde för revisorernas granskning och föreslut att boksluten skulle fastställas och att stämman skulle ge styrelsens ansvarsfrihet.
  • Ekonomen Lena Eriksson, HSB, är den som ansvarar för ekonomisk redovisning och årsberättelser för Stadion. Här är det ordning och reda på siffrorna.
    Ekonomen Lena Eriksson, HSB, är den som ansvarar för ekonomisk redovisning och årsberättelser för Stadion. Här är det ordning och reda på siffrorna.
  • – Vi sköt på solcellsinvesteringen när priserna rakade i höjden och det var svårt att få leveranser till anläggningen, berättade ordföranden Peder Stockman.
    – Vi sköt på solcellsinvesteringen när priserna rakade i höjden och det var svårt att få leveranser till anläggningen, berättade ordföranden Peder Stockman.
  • Stadions särskilda arbetsmyra i rabatterna Stig Hedberg fick en hemlig present som tack av föreningens tekniska chef Bengt Larsson.
    Stadions särskilda arbetsmyra i rabatterna Stig Hedberg fick en hemlig present som tack av föreningens tekniska chef Bengt Larsson.
  • Sekreteraren Tomas Lovén missade inga detaljer för protokollet från årsstämman. Tomas svarade också för avgörande insatser när laddboxarna upphandlades och installerades.
    Sekreteraren Tomas Lovén missade inga detaljer för protokollet från årsstämman. Tomas svarade också för avgörande insatser när laddboxarna upphandlades och installerades.