LED-lampor lönar sig. Byt gärna!

30 november 2016 Dyrare att köpa – men billigare i längden. Så kan man sammanfatta LED-lamporna. Du kan spara upp till 988 kronor under en LED-lampas livslängd vid normalt användande. Eller cirka 40 kronor per år och LED-lampa. Och dessutom bidrar LED-lampor till att bromsa klimatförändringarna.

Det var Bengt Larsson på 35:an, utbildad elkraftsingenjör, som tog upp den här saken på Brf Stadions informationsmöte med medlemmarna den 23 november. Och med anledning av det vill vi sprida lite av Bengts tankar och kunskaper.

Det finns egentligen tre typer av lågenergilampor. Gemensamt för dem är att en betydligt större del av elenergin blir ljus och en mindre del blir värme. I en vanlig gammeldags glödlampa går 95 procent av energin till värme och endast 5 procent blir ljus.

Sparar 85 procent energi

  • LED-lampor – sparar cirka 85 procent energi jämfört med konventionella glödlampor. De innehåller inte kvicksilver och tål ganska omild behandling.
  • Lysrörslampor – sparar cirka 80 procent energi, men de är på väg ut därför att de innehåller kvicksilver. Det är ingen bra idé att köpa sådana.
  • Halogenlampor – sparar 30 procent energi jämfört med konventionella glödlampor. Men besparingen är liten och egentligen inte något att satsa på.

7 watt LED motsvarar 40 watt vanlig glödlampa

Antalet watt på en lampa säger bara hur mycket energi den förbrukar och ingenting om hur starkt lampan lyser. En 7 watts LED-lampa ger exempelvis lika mycket ljus som en 40 watts vanlig glödlampa.

Lumen är beteckningen för hur starkt en lampa lyser. Det är lika bra att vänja sig med beteckningen lumen.

Ett gott råd är att alltid jämföra antalet lumen mellan olika lampor när du köper lampor. En 7 watts LED-lampa (=40 watts vanlig lampa) ger exempelvis 415 lumen.

Mycket längre livslängd

  • Alla lågenergilampor har betydligt längre livslängd än vanliga lampor.
  • Halogenlampor har dock bara dubbelt så lång livslängd som en vanlig glödlampa.
  • LED-lampan har en livslängd upp till 25.000 timmar. Alltså nästan 3 års livslängd när lampan lyser dygnet runt – eller 24 år med normal användning.

Ett råd: Välj LED-lampor när du byter lampa. Tänk på att riktigt billiga LED-lampor i regel har kortare livslängd än dyrare lampor.

Återvinning

Alla typer av lampor ska lämnas i den låda för lampor som vi har i soprummet på Stadion.

Kontakta Bengt

Behöver du ytterligare råd när du ska byta till LED-lampor, kontakta Bengt Larsson, 070-541 65 70, eller bengt.lars52@gmail.com

Källa: Bengt Larsson och Clas Ohlsons informationsfolder.

 

 

  • Standardlamporna ovanför spegeln i badrummet kan också bytas mot en LED speciallampa enligt bild.
    Standardlamporna ovanför spegeln i badrummet kan också bytas mot en LED speciallampa enligt bild.
  • Bengt Larsson på 35:an kan hjälpa till med råd och dåd om du byter till LED.
    Bengt Larsson på 35:an kan hjälpa till med råd och dåd om du byter till LED.

Till nyhetslistan