Brandsynen gav positiva resultat

07 oktober 2019 – Jag vill verkligen ge Stadionborna en stor eloge. De allra flesta har tagit till sig budskapet att vi måste hålla rent i trappuppgången i båda huset för att minimera risken för rökutveckling vid en brand. Det fanns något enstaka undantag med barnvagnar och en och annan skylt på lägenhetsdörrarna av brandfarligt material. Men totalt sett ser det bra ut.

Det säger vår ordförande Eje Eriksson som före helgen genomförde den årliga brandsynen av fastigheterna tillsammans med Svante Utsi och Jan Sikström. De gick igenom varje avsats i båda husen och gjorde noteringar.

Finns metallskyltar

– Det finns små metallskyltar att köpa som ersättning för skyltar av trä eller textilier där man kan hälsa gäster välkomna, säger Eje.

De testade också bland annat branddörrarna mellan trapphallen och hallarna in till lägenheterna. De ska vid rök- eller värmeutveckling stängas automatiskt och den test som "brandsynskillarna" gjorde av varje dörr visade att de fungerar.

Del av egenkontroll

Synen innefattade också brandvarnare och brandfiltar samt pulversläckare och att de är välfyllda i olika gemensamma utrymmen, exempelvis förråd och garage.

Brandsynen är en del av den egenkontroll som Brf Stadion är skyldig att genomföra. Där kontrolleras massor av punkter i både gemensamma utrymmen inomhus samt allt som finns utomhun. Allt för att minimera risker för olycksfall och hälsa. Exempelvis är kontroll att gungor och andra lekredskap viktiga. 

Tekniskt komplicerat

– Ett pågående arbete tillsammans med HSB är problemen med det gemensamma fläktsystemet som släpper igenom matos tlll vissa lägenheter och troligen slås av vid vissa tidpunkter, säger Eje. Det är ett tekniskt komplicerat system och vi har nog inte ännu hittat felet.