Kronanområdet blir fantastiskt!

07 februari 2018 Landskapsarkitekten Kristina Björling Francki och huvudprojektledaren Daniel Rova från Luleå kommun informerade vid styrelsemöte med Brf Stadion om det senaste i utvecklingen av Kronandalen. Det blir en fantastisk stadsdel när vi går från 1 500 till 7 000 invånare. "Gröna leden", skid- och vandringsleden från Lulsundsberget till Ormberget, finns med i planen. Den är efterlängtad allt sedan området stängdes av.

Arbetena går för fullt – just nu pågår markarbeten för Träffparken där "Gröna Leden" ska passera mot Ormberget. Leden blir två meter bred och kan användas både sommar som vinter. Vintertid blir det förmodligen ett enkelt skidspår. Prepareringen kommer troligen att göras med snöskoter.

Oklart när

– När leden kan öppnas är oklar än så länge. Vi vet inte ännu vilka byggherrar som kommer att bygga i närheten och det kan vara svårt att släppa in allmänheten i byggområdet på grund av risken för olycksfall, säger Kristina Björling Francki.

Brant?

Från Stadion följer man helt enkelt de gångstigar som går en en halvcirkel ner i Kronandalen ifall man vill undvika branta nerfarter. Men det går också att gå direkt från den befintliga lekparken bakom garaget, men där är det nästan allt för brant, något som vice ordföranden Tore Öberg påpekade vid mötet.

Han tog också upp problemen med att den befintliga skidbron över Kronanvägen är brant, särskilt för skidåkare som är på väg ner mot Exercisvägen och Lulsundsberget.

Daniel Rova kommer senare i vår att kalla till en inspektion på plats när det gäller nedfarten från lekplatsen. När det gäller skidbron över Kronanvägen ska Rova och Björling Francki överlämna frågan till ansvariga på kommunen.

Luleås skönaste stadsdel

De visioner och planer som tagits av samhällsplanerare, arkitekter och tekniker visar att Kronan-området blir Luleås skönaste stadsdel, omgiven av de skogklädda bergen, Lulsundsberget och Ormberget. Kanaler och vattendammar byggs in. Här blir också ett stadsdelscentrum med butiker, restauranger och annan service.

Längst ner på Lulsundsberget mot nordost blir det en pulkabacke för barn och vuxna. Betongbunkrarna på berget kan komma att lysas upp av speciella effektljus. Det blir mötes- och grillplatser på bergssluttningen.

Att det blir en synnerligen barn- och människovänlig stadsdel står klart.

Bra för oss på Stadion

Beträffande tidsplanerna är det svårt att säga något konkret. Allt beror bland annat på en massa yttre omständigheter som efterfrågan på bostäder, konjunkturer och även ränteläget i landet.

Från början sade man från kommunen att 7 000 invånare bör vara på plats i Kronan-området år 2030. Men det kan gå fortare – eller ta längre tid.

Ett är säkert – nya Kronandalen blir definitivt ingen nackdel för oss som bor och äger våra bostäder på Stadion.

Klicka gärna på bilderna här nedan. De säger åtskilligt om det framtida Kronan-området.

 

 

Bilder och skisser Kronandalen
  • Så här kan vi om ett par år ta oss till Ormberget både sommar och vinter.
    Så här kan vi om ett par år ta oss till Ormberget både sommar och vinter.
  • Grönområden och vatten.
    Grönområden och vatten.
  • Det kommer att finnas vattenytor i området.
    Det kommer att finnas vattenytor i området.
  • Så här kan det se ut vintertid.
    Så här kan det se ut vintertid.
  • I norra delen, mot Bensbyvägen, blir det vattendammar med mångfald av liv.
    I norra delen, mot Bensbyvägen, blir det vattendammar med mångfald av liv.
  • I betongbunkrarna på norra sluttningen kan det bli effektbelysning.
    I betongbunkrarna på norra sluttningen kan det bli effektbelysning.