Vår nya vicevärd – tekniker och f.d. elitidrottsman

07 april 2022 Han är en tekniker med bred kompetens inom styr- och reglerteknik, el, konstruktion, mekanik och digital teknik samt industriprogrammering. Dessutom före detta norrlandsmästare i bordtennis och en av Norrbottens bästa pingisspelare genom tiderna. Så kan man karakterisera Bengt Larsson på 35:an som nu åtagit sig uppdraget som vice värd på Stadion.

Bengt kommer också att vara chef för vår eminenta teknikgrupp som betyder så mycket för Stadion, inte minst ekonomiskt på grund av alla reparationer och installationer som de gör utvändigt i våra två hus och i förråd och garage.

Att Bengt åtagit sig uppdraget innebär att vi får en bra ersättare för Svante Utsi, som ju gick bort för en tid sedan.

Kartlägger specialkompetens

– Teknikgruppen har en bred kompetens och får saker att hända. Vi arbetar nu med att kartlägga den kompetensen och publicera det för alla som bor på Stadion, berättar Bengt.

– Anledningen är att vi vill göra det enklare för stadionborna att direkt vända sig till den person i teknikgruppen som har specialkunskaper på just det område som är aktuellt. Jag tillhör dem som har en stuga som finns på en holme och finns inte alltid på Stadion.

– Å andra sidan har jag hyfsad telefonkontakt och SMS i stugan och det går också att nå mig via mejl. Så det ska inte vara något problem med att nå mig, säger Bengt.

Plåt som blev succé

Bengt började sitt yrkesliv som elektriker men utbildade sig redan före lumpen till elingenjör. Via SSAB kom han till Plannja och där blev han kvar en stor del av sitt yrkesliv samtidigt som han vidareutbildade sig inom olika områden. Han ledde grupper av tekniker och produktionsfolk när man på Plannja utvecklade bland annat Plannjaplåten som blev en succé i hela Sverige.

– Vi var ett fantastiskt gäng. Plannja var ekonomiskt mycket framgångsrikt tills en koncernchef på SSAB i Luleå, som var ägare av Plannja, med motiv som ingen förstod bestämde att produktionen skulle flyttas till Järnforsen i Småland. Bland annat en lång produktionslinje som vi utvecklat och byggt upp i Luleå flyttades till stora kostnader.

Gör inte saken sämre

– Produktionen i Småland gick inte bra och den långa produktionslinjen flyttades tillbaka till Luleå, där man under den nya ägaren Lindab producerar bland annat unika isolerade plåtfasader för batterifabriken i Skellefteå och avancerade ventilationssystem för industrier, säger Bengt. 

Han är alltså tekniker ut i fingerspetsarna. Att han dessutom är en öppen och trevlig person med positivt sinnelag gör inte saken sämre för oss som bor på Stadion.

  • Gröna fingrar har han kanske inte. Men han är en av dem som alltid ställer upp när något ska göras, bland annat vårstädningen.
    Gröna fingrar har han kanske inte. Men han är en av dem som alltid ställer upp när något ska göras, bland annat vårstädningen.