Brandsäkerhet viktig fråga på medlemsmötet

05 mars 2018 Samlingslokalen på 33:an var fullsatt när föreningen höll ett informationsmöte för boende på Stadion i måndags kväll. Många viktiga synpunkter fördes fram till styrelsen. En fråga som diskuterades mycket var brandsäkerhet.

– Vi kommer att under våren genomföra en brandskyddstillsyn tillsammans med Räddningstjänsten i Luleå och nu är det hög tid att vi rensar bort allt från trapphusen som kan alstra giftig rök vid brand eller hindra evakuering.

Det framhölls av både styrelsens ordförande Kenneth Robarth och vice ordföranden Tore Öberg.

"Inga barnvagnar i trapphusen"

– Vi har fått många påstötningar från boende som ser riskerna med att förvara bland annat barnvagnar i trapphuset. De kan vid en brand ge upphov till tjock giftig rök som gör det svårt att evakuera huset, särskilt från de övre våningarna.

– Exempelvis barnvagnar och mattor utanför lägenhetsdörren ska inte finnas i trapphusen, slog Kenneth Robarth fast.

Ett informationsmöte med Räddningstjänsten kommer framledes att hållas för alla boende. Bland annat råder idag osäkerhet om hur brandlarmen i lägenheter och gemensamma utrymmen fungerar.

God ekonomi

Föreningens "finansminister" Tore Öberg berättade om föreningens ekonomi och hans slutsats var att ekonomin är stabil åtminstone under 2018 och troligen 2019. Allt under förutsättning att räntorna inte sticker iväg uppåt. Varje liten räntehöjning innebär stora kostnadsökningar. Styrelsen har tidigare förhandlat ner räntorna rejält på lån som skrivits om.

Kritik mot byggentreprenören

Tore berättade också om det digra arbetet med garantibesikningar och alla felanmälningar som inte åtgärdas. Kritiken mot byggentreprenören NCC var hård från medlemmarna. De menade att det är dags att börja anlita utomstående entreprenörer för åtgärderna och skicka räkningen till HSB för vidare befordran till NCC.

Efterlyste intresserade personer

Hans Eriksson från valberedningen berättade att tre ledamöter från styrelsen avsagt sig styrelseuppdraget och bad medlemmarna komma med förslag på boende som är intresserade av att hjälpa till. Bland annat finns planer på att bilda en teknisk grupp, eftersom de tekniska frågorna är många och omfattande.

Problem med 16 ampers säkringar

Under punkten "övriga frågor" diskuterades många praktiska saker. Bland annat de 16 ampers säkringar som finns i speciella "säkringsrum" på varannan våning och som löser ut, även om det sker sällan. Problemet är då att bara styrelsens ledamöter har nycklar till rummen. Styrelsen ska undersöka en lösning som innebär att den egna lägenhetsnyckeln fungerar i säkringsrummen.

Under alla förhållanden ska styrelseledamöternas telefonnummer skrivas ut på hemsidan.

Applåd till styrelsen

Mötet avslutades med att de boende gav en varm applåd till styrelsen, som lägger ner ett jättejobb på föreningen och för alla boenden – dessutom helt oavlönat (ifall någon funderar). Applåden gällde också andra som alltid ställer upp, bland annat kaffetjejerna och glädjespridarna Ann-Britt Eriksson och Eva Bogren.

 

Fler bilder från informationsmötet
  • Tore Öberg är en av de styrelseledamöter som lägger ner ett jättejobb för föreningen.
    Tore Öberg är en av de styrelseledamöter som lägger ner ett jättejobb för föreningen.
  • Hans Eriksson från valberedningen efterlyste medlemmar som är beredda att hjälpa till att leda föreningen.
    Hans Eriksson från valberedningen efterlyste medlemmar som är beredda att hjälpa till att leda föreningen.
  • Tore Öberg och Kenneth Robarth ledde mötet som präglades av gemenskapskänsla och god stämning hos alla.
    Tore Öberg och Kenneth Robarth ledde mötet som präglades av gemenskapskänsla och god stämning hos alla.
  • Varenda stol var upptagen på mötet och många deltog i diskussionerna.
    Varenda stol var upptagen på mötet och många deltog i diskussionerna.
  • Två tjejer som alltid ställer upp. Ann-Britt Eriksson och Eva Bogren bjöd som vanligt alla på kaffe och kaka.
    Två tjejer som alltid ställer upp. Ann-Britt Eriksson och Eva Bogren bjöd som vanligt alla på kaffe och kaka.