Elpriserna rusar i norr, men på Stadion kan vi simma lugnt!

30 november 2022 I dag den 30 november 2022 slogs nytt svidande elprisrekord i norra Sverige - 4,25 kronor per kilowattimme. Till det kommer påslag från leverantören, elcertifikat, energiskatt och moms. Men vi kan verkligen simma lugnt på Stadion. Vårt elpris som medlemmar i Brf Stadion fortsätter att vara 81 öre per kilowattimme - och då ingår alla påslag. 2023 kan bli ännu lite lägre elpris för oss.

Det låter som alldelels för bra för att vara sant. Men det är faktiskt sant. Förklaringen är att Brf Stadion sedan länge har HSB:s elförvaltningstjänst, något som vi nämnt tidigare på vår hemsida. Just nu känns det som särskilt bra med den tjänsten.

- Förklaringen är att vi köper in el vid olika tillfällen på den nordiska elbörsen enligt långsiktiga riktlinjer, säger Erik Johansson, energiingenjör vid HSB Norr, som har varit med och utformat tjänsten och skapat riktlinjerna.

Samma princip som med bolån

- Det innebär inte alltid lägsta pris, men det minskar risken för obehagliga överraskningar och stora prisskillnaden från år till år, vilket kan bli fallet med rörligt eller fast pris.

- Principen är densamma som med bolån, man har flera lån med olika löptider. Har man ett enda lån som ska tecknas om och räntan kraftigt har höjts så får man en helt ny räntesats för hela lånet, vilket kan bli kännbart. Det är samma tänk vi har i elförvaltningen, säger Erik Johansson.

Avtalsförvaltare följer utvecklingen

HSB Norr har en avtalsförvaltare som är aktiv på elbörsen och följer hydrologiska och meteorologiska rapporter, utvecklingen på råvarumarknaden och andra faktorer som påverkar elprisets utveckling. Allt för att få bästa möjliga pris och riskspridning.

Prisbild för tre år framåt

– Vi sätter upp ramarna för hur våra elförvaltare får köpa, inom de ramarna är det elförvaltaren som ser när i tid det är mest optimalt att göra inköpen.

- Nu har vi i princip köpt el för hela 2023, 85 procent av volymen för 2024 och 67 procent av volymen för 2025. Det innebär att vi i ganska stora drag har säkrat prisbilden för de närmaste tre åren, berättar Erik Johansson.

HSB hjälper oss med solcellerna

Under senaste tio åren har HSB Norr minskat den inköpta elvolymen med cirka 10 miljoner kilowatttimmar beroende på elsnålare fastigheter hos cirka 220 bostadsrättsföreningar och fastighetsägare som är anslutna till elförvaltningen.

HSB bistår föreningarna med elbesparingar. Bland annat anlitar Brf Stadion nu HSB för hjälp med upphandling och installation av solceller.