Info om brandvarnarna i lägenheterna

06 augusti 2020 Här kommer lite goda och viktiga råd till alla medlemmar om brandvarnarna i lägenheterna. Det börjar då och då inträffa larm även när lägenhetsinnehavaren är ute. Anledningen är troligen att damm och andra partiklar samlas i brandvarnarna. Dags för en dammsugning av brandvarnarna.
Råden kommer via Svante Utsi från tekniska gruppen på Stadion:

 

De brandlarm som finns i vår lägenheter är optiska och utlöses inte av värme utan av partiklar i rök. Brandvarnarna är nätanslutna och försedda med ett niovoltsbatteri som träder in om det blir strömavbrott.
 
Skäl att byta batteri nu
När brandvarnaren är OK lyser en lampa med fast grönt sken. Ett svagt pip en gång i minuten innebär att batteriet är uttjänt och skall bytas.
 
Kolla funktionen då och då genom ett tryck på knappen som sitter i centrum. Batterierna i våra brandvarnare har inte varit belastade men efter snart sju år kan det vara skäl att byta. 
 
Öppna och dammsug med mjuk borste!
Vi har haft ett par oönskade larm och BrandvarnareGruppen anger ett antal saker som kan utlösa falsklarm, varav några synes vara relevanta för oss : Dammpartiklar, pollen, utifrån kommande rök, slipdamm.
 
För att minimera risken för tjuvlarm bör man dammsuga brandvarnaren med en mjuk borste en gång om året. Om du inte gjort det tidigare så är det nog dags nu!