Nu startar sprängningar på Lulsundsberget

14 september 2015 Vecka 38, alltså denna vecka, drar NCC igång bergssprängningar för att bereda marken för de två nya höghusen på Lulsundsberget. Det kommer att ljuda larmsignaler och vägen kommer att stängas av varje gång. Sprängningarna kan pågå i två månader.

Vi har alla kunnat se att arbetena nu startats för att bygga de två höghusen där bostadsrättsföreningen Arenan ska flytta in. I princip alla 98 lägenheterna är sålda och byggherre är HSB. Skogen har avverkats och jordmassor körs bort. Men jorden ovanför berg är grunt och därför måste man ta till sprängning för att få tillräckligt stor plan yta för byggandet.

Auktoriserad sprängspecialist

Vi har talat med Robert Skoog, platschef för NCC:s markarbeten och tidigare hockeymålvakt i Lule Hockey på elitnivå. Han berättar att man anlitar den auktoriserade sprängspecialisten ÅG Sprängare AB från Sikeå i Västerbotten och att allt kommer att gå mycket lugnt till väga.

– Det kommer att handla om små salvor varje gång. Innan vi spränger täcks allt över med specialla sprängmattor. Det förhindrar att stensplitter flyger omkring, berättar Robert Skoog.

Avstängning någon minut

Ändå kommer vägen till Lulsundsbeget att stängas av någon minut i samband med att sprängsalvorna skjuts. Dessutom kommer larmsignaler att ljuda. Området stängslas in och inga obehöriga ska kunna ta sig in.

– Stoppen på vägen blir så korta att det inte kommer att påverka några restider med mer än någon enstaka minut. Därför behöver vi inte ens anpassa oss till busstider, säger Robert Skoog.

Grundläggning i oktober

Markarbetena pågår alltså intensivt just nu. Går allt enligt planerna kan byggarna sätta igång i mitten/slutet av oktober och börja gjuta grunder. Platchef för själva byggandet blir Ingvar Gran, NCC. Våren 2017 ska de nya bostadsrättsägarna kunna flytta in.