Snöraset kommer från balkongräcken och fönsterbleck

21 december 2015 Den blötsnö som i helgen rasade ner längs väggarna på Stadion kommer sannolikt från balkongräcken och fönsterbleck – inte från taken. Alla lägenhetsinnehavare uppmanas nu att under kontrollerade former sopa bort snön från räcken och bleck under vintrarna.

Jan Sikström från besiktningsgruppen säger så här.

– Vi kontrollerade under besiktningen att det finns rejäla rasskydd på alla ställen på taken där snö kan rasa ner. Dessutom består inte taken av plåt, utan av takpapp som är mycket sträv och där snön knappast kan glida. Hängdrivor kan naturligtvis bildas på taken under en vinter. Men i helgen fanns knappast några hängdrivor som kunde rasa.

Ta bort med borste eller raka!

– Däremot samlas alltid snö på fönsterbleck och balkongräcken som ju har en glatt plåtyta där blötsnö glider lätt och rasar ner på underliggande fönsterbleck och balkongräcken. Jag brukar själv sopa bort snön i vår lägenhet, säger Jan Sikström.

– Lättast är att sopa bort snön med borste eller raka när snön är kall. Då virvlar den lätt iväg utan dunsar på bleck och räcken på underliggande våningar. 

– Det här är något som vi bör hålla efter med gemensamma krafter, säger Jan Sikström.

Han kommer de närmaste dagarna att köpa in varningsband och spett som tydligt varnar för att gå intill väggarna – särskilt under blidväder.

Alltså:

Varje lägenhetsägare bör se till att snö inte ansamlas på fönsterbleck och balkongräcken under vintern. Det är faktiskt också en skyldighet för varje lägenhetsinnehavare. Att inte hålla efter snön kan innebära risk för skadeståndsskyldighet – om en olycka skulle inträffa.