Nu måste vi minska riskerna vid brand!

30 november 2018 Styrelsen för Brf Stadion har gjort en brandsyn i fastigheterna. Ordföranden Eje Eriksson berättade om brandsynen vid informationsmötet nyligen. – Vi måste börja tillämpa nolltolerans mot sådant som ökar risken för att människor skadas eller dödas om en brand skulle bryta ut, sade han.

Stadions två höghus är byggda med modern teknik. Våra lägenheter, hallar på våningsplan och trapphus är skilda brandceller. Det motverkar brandspridning.

På varje våningsplanen finns en branddörr av stål mellan trapphus och våningshall. Den stängs automatiskt vid brand. Lägenhetsdörrarna är massiva ståldörrar. En branddörr funkade inte vid brandsynen och gick inte att åtgärda direkt. Den är felanmäld och ska åtgärdas,

Brännbart i trapphusen!
Trapphusen är däremot öppna från 1:a till 15:e plan. Där kan elden, röken och hettan ta rejäl fart om det bara finns brännbart material på olika våningsplan.

Och brännbart material har vi tyvärr på olika våningsplan. Barnvagnar, massor av blommor, dörrmattor och till och med sänggavlar skulle alstra massor av giftig rök om elden kom lös. Till och med små ”Välkommen-skyltar” i brännbart material på utsidan av lägenhetsdörren utgör en riskökning.

Risk att trappor blockeras
Om trapphuset skulle fyllas med rök och panikslagna människor försöker ta sig ner för trapporna genom rök och eld så är risken dessutom stor att de ramlar på barnvagnar och annat som blockerar vägen ner.

Litar på förnuftet
– Vi måste börja tillämpa nolltolerans mot det som ökar risken för oss själva och medmänniskor, säger Eje Eriksson. Vi ska inte förvara något i trapphuset – inte ens blommor. Det är alltså dags att plocka bort allt från trapphuset och ta bort mattor och brännbara dörrskyltar från våningshallarna

– Vi kommer inte att genomföra några razzior i det här läget. Det är upp till var och en att ta bort sina grejer. Jag litar på att Stadion-borna är förnuftiga människor, säger Eje.

Risker på Stadion
  • Elden är skön som brasa i öppenspisen, men...
    Elden är skön som brasa i öppenspisen, men...